Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Eindelijk geen drempels meer om BKR-registratie in te zien

Het is voor consumenten eindelijk mogelijk om gratis ongelimiteerd hun BKR-registratie te raadplegen. Ook kan de aanvraag digitaal worden gedaan en zijn de wachttijden flink verkort.

Afgelopen jaar kreeg het Bureau Krediet Registratie (BKR) forse kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Wie zijn gegevens wilde inzien, moest een formulier downloaden, invullen, opsturen en vervolgens tot 28 dagen wachten. De aanvraag kon ook maar eens per jaar kosteloos, wie vaker zijn gegevens wilde bekijken moest tussen de 4,95 en 12,50 euro betalen.

Onnodige drempels

En dat wierp onnodige drempels op. Er zit nu geen maximum meer op het aantal keren dat je je BKR-registratie gratis kan bekijken. Ook kan een verzoek digitaal worden gedaan, waarbij consumenten binnen maximaal drie werkdagen hun gegevens krijgen.

Ook de identificatie loopt inmiddels anders. Bij de oude procedure moesten consumenten schriftelijk een kopie van hun paspoort of ID-kaart overleggen. Inmiddels kunnen zij het door banken ontwikkelde iDIN-systeem gebruiken voor identificatie.

Leningen

Iedereen met een lening van meer dan 250 euro staat bij het BKR geregistreerd. Ook creditcards, persoonlijke leningen en telefoons op afbetaling (gebruikelijk bij veel abonnementen) worden geregistreerd. Wie een betalingsachterstand van meer dan drie maanden heeft, krijgt een negatieve registratie die tot vijf jaar na aflossing in het register kan blijven staan.

Een negatieve registratie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je geen hypotheek meer kan krijgen.

Bron: RTL Z

 

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...