Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Veel mensen klem door hoge woonlasten,
weinig geld voor levensonderhoud

Een kwart van de huurders in Nederland betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting publiceert vrijdag twee rapporten en luidt de noodklok. Uit de rapporten blijkt dat 50 procent van de huurders moeite heeft met rondkomen, 40 procent ervaart financiële schaarste en 30 procent heeft betalingsachterstanden.

 Woonlasten sociale huur te hoog

Ruim 800.000 huishoudens zijn zoveel kwijt aan hun woonlasten dat ze te weinig geld over houden voor basisbehoeften als vervoer en eten en drinken. Met name huurders in de sociale sector houden het hoofd nauwelijks boven water.

Het zijn volgens het Nibud veelal alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Door hun hoge woonlasten geven zij flink minder uit aan vrijetijdsbesteding, vervoer, contributies en abonnementen. En als deze groep te maken krijgt met andere onvermijdbare uitgaven zoals zorgkosten, wordt er ook minder uitgegeven aan essentiële zaken als voeding.

‘Altijd overal rekening mee houden’

Diane Kleine (46) uit Nunspeet zit in zo’n benarde situatie. Ze huurt een sociale ouderenwoning, die haar na 6,5 jaar wachten werd toegewezen. “Ik houd per week ongeveer 50 euro over voor de boodschappen. Die boodschappen doe ik bij de goedkoopste supermarkt.”

“Ik kan niet op een sportvereniging, dagjes uit kan ik sporadisch doen maar dan neem ik mijn eigen brood mee.” Diane doet zoveel mogelijk met de fiets, want ook vervoer kost geld. “De trein is duur. Ik heb een autootje staan, maar die staat meestal stil. Ook probeer ik de stookkosten laag te houden, net als het waterverbruik en de energie. Ik moet altijd overal rekening mee houden.”

‘Zorg voor betaalbare huurwoningen’

Directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud richt zich tot de politiek en de woningmarkt: “We hadden niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector dusdanig hoge woonkosten heeft dat ze in feite financieel gezien klem zitten. Ze kunnen niet kopen, en kunnen ook niet naar een goedkopere woning. Dit is echt een oproep aan politiek en woningmarkt. Zorg voor meer betaalbare huurwoningen.”

Ook de Woonbond maakt zich zorgen over de situatie van huurders. “Het verhaal van het Nibud herkennen wij volledig. De conclusies van de rapporten verbazen ons niet. Er moet dringend wat aan de problematiek gebeuren.”

Bron: hartvannederland

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...