Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Consumentenbond waarschuwt voor malafide incassobureaus

Oplichting als verdienmodel.

De consumentenbond waarschuwt voor malafide incassobureaus die agressief betaling eisen voor ‘vorderingen’ die gerelateerd zijn aan telefonische verkoop. Of er sprake is van een vordering is twijfelachtig, het heeft er alle schijn van dat hier sprake is van oplichting. De genoemde ‘incassobureaus’ dreigen met de deurwaarder als er niet onmiddellijk betaald wordt. Letterlijk een loos dreigement. Een gerechtsdeurwaarder leent zich niet voor malafide praktijken en staat onder toezicht en tuchtrecht.

Incassowet

Sinds juli 2012 is de Wet Incasso Kosten van kracht. Die schrijft onder andere voor dat consumenten met een betalingsachterstand moeten worden aangeschreven met de zgn. veertiendagen brief, waarin behalve informatie over de vordering ook het bedrag van de verschuldigde incassokosten moet worden aangekondigd als niet binnen die termijn betaald wordt. Betaal je binnen de veertien dagen termijn, dan mogen er geen kosten in rekening gebracht worden. Ben je het niet eens met de vordering, reageer dan binnen die veertien dagen op de aanschrijving en leg uit waarom je het niet met de vordering eens bent.

Incassoregister

In het regeerakkoord 2017 is afgesproken dat bij incasso misstanden effectiever worden bestreden. Er komt een incassoregister waarin incassobureaus worden opgenomen, die voldoen aan eisen met betrekking tot oprichting, bedrijfsvoering en opleiding. Indien een incassobureau te vaak de fout ingaat, wordt het beboet en verliest het de registratie. Het VCMB onderschrijft de noodzaak van een incassoregister en werkt actief mee aan de marktoriëntatie om hiervan een effectief instrument te maken dat dergelijke misstanden voorkomt.

Oplichting

Tegen de combinatie van oplichting en malafide incasso moet streng worden opgetreden. Dat lijkt hier aan de orde te zijn. Het VCMB is van mening dat de ACM hier tegen moet optreden.

Bron beeldmateriaal: Consumtenbond

© 2018 VCMB Maatwerk software door Way2Web

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...