Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Afbetaling

Afbetaling betekent letterlijk aflossing, echter verwijst het veelal naar een betalingsmethode waarbij een schuld wordt afgelost in minstens 2 termijnen. Hierdoor kunnen consumenten duurdere producten direct ontvangen zonder het volledig betaald te hebben.

Kopen op afbetaling

Bij kopen op afbetaling wordt een product of dienst direct geleverd aan de consument die in termijnen betaald. De koper wordt meteen eigenaar van het product zonder dat hij het volledig heeft betaald. Deze manier van betalen is vooral populair bij duurdere producten zoals auto’s, verbouwingen en elektronica. Meestal wordt hetgeen afgelost in een vast bedrag per maand. In de meeste gevallen geldt er een rente op het bedrag dat moet worden afgelost. Hiermee wordt verkoper gecompenseerd voor het risico dat hij draagt. Hierdoor is kopen op afbetaling vaak een duurdere optie dan het product direct te betalen. Kopen op afbetaling kan gezien worden als het sluiten van een lening met de verkoper.

Huurkoop versus kopen op afbetaling

Bij huurkoop gelden dezelfde regels als bij kopen op afbetaling. Het verschil zit echter in het eigenaarschap van het gekochte goed. Waar bij kopen op afbetaling de koper meteen eigenaarschap heeft over het goed is dat bij huurkoop pas als de betaling volledig is afgerond. Hierdoor kan de verkoper bij wanbetaling het product terugvorderen. Het product wordt als het ware een onderpand voor de lening tussen de koper en de verkoper.

Voor- en nadelen van kopen op afbetaling

Voordelen:

  • Direct eigenaarschap over een product
  • Gespreid betalen
  • De mogelijkheid om een aankoop die momenteel niet direct gefinancierd kan worden

Nadelen:

  • Hoge (rente)kosten
  • Lange betalingsplicht
  • Afbetaling kan nog doorlopen terwijl het product al niet meer wordt gebruik

Alternatieven?

In sommige gevallen kan een persoonlijke lening bij de bank een goedkoper alternatief zijn, omdat de rente hiervoor lager voor kan zijn. U kunt altijd terecht bij een adviseur van uw bank over wat de beste optie is voor u.

Voor meer informatie neem contact op met credipedia@vcmb.nl

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...