Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Arbitrage

Arbitrage is een particuliere rechtspraak waarbij een arbiter helpt bij het oplossen van een geschil en een bindende beslissing geeft.

Hoe werkt arbitrage?

Wanneer twee partijen een geschil hebben waarbij geen compromis of oplossing tot stand komt is arbitrage een veel voorkomende maatregel. Hierbij worden er een of meerdere arbiters (particuliere rechters) aangesteld om een bindende beslissing te nemen over de zaak. De arbitrageovereenkomst wordt door beide partijen opgezet en de arbiter(s) kunnen hierin ook bepaald worden. Deze arbiters zijn veelal juristen of deskundigen binnen het vakgebied. Meestal worden er één of drie arbiters aangesteld om te voorkomen dat de stemmen staken. In sommige branches is er sprake van een arbitragecommissie die kunnen worden aangesteld bij een conflict. Op het moment dat een arbitrageovereenkomst wordt afgesloten is dit onherroepelijk en zal de bindende beslissing nagekomen moeten worden. Tijdens de procedure zullen beide partijen hun eisen duidelijk moeten maken en bewijsstukken aan moeten leveren die de arbiter ervan kunnen overtuigen om de juiste beslissing te nemen. Hierna volgt een zitting waarbij beide partijen de arbiter mondeling kunnen overtuigen van hun gelijk. Afhankelijk van de zaak kan de arbiter ter plaatse gaan kijken (bijvoorbeeld bij een geschil in de bouw).

Waarom arbitrage?

Arbitrage biedt enkele voordelen ten opzichte van een procedure bij een gewone rechter. Bij arbitrage gelden alleen de kosten voor de arbiter aangezien er geen advocaten nodig zijn. Daarnaast duurt een procedure bij een rechtbank vaak langer en is deze openbaar waardoor er ongewenste publiciteit kan komen. Hierdoor lijkt arbitrage een socialere oplossing en biedt het de mogelijkheid om na een geschil zaken met elkaar te blijven doen.

Wat gebeurt er bij niet-nakoming?

Als een partij de bindende beslissing niet nakomt zal er druk worden gelegd op het nakomen door de andere partij, de arbiters en eventueel de branche/organisatie. Als hierdoor de eisen nog steeds niet worden nageleefd kan de partij stappen naar de gewone rechter wat ook wel een exequaturprocedure wordt genoemd. De rechter zal dan de zaak herzien en eventueel een nieuwe uitspraak doen.

Voor meer informatie neem contact op met credipedia@vcmb.nl
© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...