Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Blockchain

Blockchain is een systeem dat gebruikt wordt om transacties vast te leggen zonder centrale autoriteit. Dit kunnen transacties zijn van cryptovaluta, contracten en andere gegevens. Dankzij een peer-to-peer (P2P) systeem ontstaat er een transparante en controleerbare situatie.

Hoe werkt blockchain?

In principe is een blockchain een verzameling van onveranderlijke archieven met een tijdstempel die beheert wordt door een cluster computers zonder centrale autoriteit. Elk archief (block) wordt gewaarborgd door cryptografische stelregels (chain). Zo’n archief kan niet worden aangepast of verandert, maar er kunnen wel archieven (blocks) worden toegevoegd. De data en herkomst van alle archieven is zichtbaar voor iedereen.

De blockchain kan gezien worden als een gedeelde Excel-sheet waarin de bestaande cellen niet kunnen worden aangepast. Informatie die toegevoegd wordt moet eerst goedgekeurd worden door afgesproken regels (smart contracts) of andere directe gebruikers. Als er informatie is toegevoegd is de herkomst altijd zichtbaar (hash-functie), hierdoor kan er gecontroleerd worden wie wat heeft toegevoegd. Op deze manier ontstaat er een transparante en controleerbare situatie zonder centrale autoriteit zoals een bank of regering.

Het archief staat op meerdere computers (nodes) die met elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld via internet. Via een peer-to-peer network worden veranderingen automatisch en systematisch gecommuniceerd van computer naar computer. Dankzij deze methode blijft het archief up-to-date zonder het geheugen van de computers te belasten.

De geschiedenis en de toekomst van de blockchain?

In 1991 werd de blockchain beschreven door Stuart Haber en W. Scott Stornetta, maar pas in 2008 werd de blockchain methode voor het eerst toegepast. Namelijk voor de Bitcoin, hierdoor wordt de blockchain methode vaak gekoppeld aan cryptovaluta. Ondanks dat schatten experts in dat de blockchain technologie invloedrijker zal zijn dan de cryptovaluta. Dankzij de decentralisatie, transparantie en fraudebestendigheid van de blockchain methode kan deze op veel manieren toegepast worden. Denk hierbij aan internationale betalingen zonder transactiekosten, identiteitsmanagement in een alsmaar groeiende internetbevolking en als supply chain management systeem. Smart contracts zorgen ervoor dat alle overeenkomsten (blocks) automatisch worden gefaciliteerd, gecontroleerd en uitgevoerd. Wie de blockchain succesvol toepast is dus een stap voor in automatisering en datamanagement.

Voor meer informatie neem contact op met credipedia@vcmb.nl

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...