Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

BTW

BTW staat voor Belasting toegevoegde waarde. Over de omzet die een ondernemer in Nederland maakt, moet omzetbelasting (btw) worden betaald. Btw die aan de ondernemer in rekening wordt gebracht mag daarvan worden afgetrokken. Er wordt dus belasting betaald over de waarde die men toevoegt: het verschil tussen inkoopprijs (plus onkosten) en verkoopprijs.

Als goederen worden uitgevoerd naar het buitenland en daar worden verbruikt, vallen ze niet onder de Nederlandse omzetbelasting. De omzetbelasting wil namelijk alleen het verbruik in Nederland belasten. In dit geval geldt het zogenaamde nultarief, dus hoeft men geen btw te berekenen.

Btw-tarief

De btw kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 6%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.

21% btw

Sinds 1 oktober 2012 is het algemene btw-tarief gewijzigd van 19% naar 21%. Voor de levering van onroerende zaken geldt een overgangsregeling en voor nieuwbouwwoningen geldt een aparte overgangsregeling. Hebt u hier vragen over? Neem contact op met de BelastingTelefoon.

6% btw

6% is het verlaagde btw-tarief. Het geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten. Meer hierover leest u bij Goederen met 6% btw en Diensten met 6% btw.

0% btw

Voor een aantal goederen en diensten geldt het 0%-tarief. U berekent dan geen btw, maar btw die u betaalt over uw uitgaven, kunt u wel aftrekken als voorbelasting. Het 0%-tarief kan gelden als u zakendoet met het buitenland. En in een aantal gevallen voor de visserij en de bevoorrading van zeeschepen.

Vrijgesteld

Een aantal goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. U berekent hierover geen btw. Btw die u voor deze goederen of diensten betaalt, kunt u niet aftrekken als voorbelasting.

Goederen en diensten met verschillende tarieven

Verkoopt u goederen of diensten waarvoor verschillende btw-tarieven gelden? Dan houdt u in uw administratie rekening met de verschillende tarieven. De meeste afrekensystemen (bijvoorbeeld kassasystemen) splitsen de verkopen automatisch naar btw-tarief.

Bron: o.a. Belastingdienst

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...