Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Consumentenbescherming

Het geheel aan inspanningen en maatregelen die zijn opgezet om de consumenten van goederen en diensten te beschermen. Door middel van wetgeving en rechtspraak (consumentenrecht) en organisaties (consumentenbeweging) worden ondernemingen gecontroleerd.

Waarom is consumentenbescherming nodig?

Het doel van consumentenrecht is om ervoor te zorgen dat consumenten geen fysieke, psychologische of economische schade ondervinden van producten of diensten. Daarnaast ligt er ook een focus op het waarborgen van de kwaliteit van consumptiegoederen. Consumentenrecht zorgt voor evenwicht tussen tussen producent en de consument. Een producent heeft namelijk een machtigere rechtspositie waar hij misbruik van zou kunnen maken. Dankzij consumentenrecht wordt deze overmacht enigszins rechtgetrokken. Ten slotte moeten producenten de veiligheid van consumenten waarborgen. Door verschillende eisen van de overheid, Europese Unie en via controles van de Keuringsdienst van Waren worden negatieve gevolgen van producten en diensten in bedwang gehouden.

Wat doet de consumentenbeweging?

De consumentenbeweging zet zich in voor een eerlijke consumentenmarkt door het controleren van verschillende sectoren. Zij informeren de markten over nieuwe ontwikkelingen en gevolgen binnen deze vakgebieden. Indien nodig zullen zij naar de overheid of rechter stappen om te vragen voor nieuwe wet- en regelgevingen. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van de consumentenbond.

Voor meer informatie neem contact op met credipedia@vcmb.nl

 

 

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...