Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Blockchain en de invloed op finance

Wanneer we zaken met elkaar doen, moeten we elkaar vertrouwen. We willen niet dat het misgaat en dit is de reden dat we werken met contracten en ruilmiddelen. Dit deden we vijfhonderd jaar geleden al: we ruilden kippen tegen aardappelen om in onze behoeften te kunnen voorzien. Geld was er toen nog niet, maar kwam pas op het moment dat we op grote afstand handel met elkaar gingen drijven. Sinds die tijd zijn we hulpmiddelen gaan organiseren om elkaar te vertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan ons geld wegzetten bij de bank en contracten te laten controleren bij juristen. Maar als we nu kijken naar deze grote instanties – die ons vertrouwen zouden moeten geven – gebeurt het tegenovergestelde. We zijn toe aan iets nieuws en hiervoor is een grote verandering nodig. Samen met arbeidsbemiddelaar CareerControl en incassobureau Flanderijn organiseerde FinTech-bedrijf Onguard de Onguard Academy met het thema ‘blockchain’. Paul Bessems en Shujohn Ahmed spraken tijdens de academy over de technologie die het vertrouwen weer terug moet brengen: blockchain. Maar wat is het? Wat maakt deze technologie dat het vertrouwen weer terugkomt? En wat betekent het voor de financiële wereld?

Paul Bessems, blockchain-consultant en schrijver, trapte de academy af: “Wat als het verkopen van een huis net zo eenvoudig gaat als het versturen van een e-mail?” Geroezemoes in de zaal en veel vragende ogen zeiden genoeg. “Het klinkt bijzonder, maar met blockchain is dit mogelijk. Het verkopen van een huis is eigenlijk het verplaatsen van de koopakte van A naar B – dit geldt ook voor het versturen van een e-mail. Deze transactie vindt plaats op basis van vertrouwen en moet centraal worden afgesloten en gecontroleerd. De vertrouwenspersoon die controleert wie de eigenaar is van het huis, of hij hem echt één keer verkoopt en of het veilig is, is de notaris. Maar deze drie functies kunnen ook heel goed door de blockchain uitgevoerd worden. De blockchain is namelijk in staat om betrouwbare derde partijen (trusted third parties), zoals banken en notarissen, te vervangen. Tussenpersonen hebben we in de toekomst veel minder nodig.”

Blockchain begint met loslaten

Bessems stelt dat het voor ons mensen momenteel bijna niet te bevatten is wat blockchain allemaal teweeg kan brengen: “We proberen de technologie te plaatsen in de huidige (financiële) wereld met de huidige infrastructuur. Om blockchain echt te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te beginnen met loslaten van hoe deze wereld nu in elkaar zit en het te plaatsen in een nieuw perspectief. In dit nieuwe perspectief staat het gebruik van data centraal. Waar we vroeger afhankelijk waren van olie, worden we dat nu van data. En data verkrijgen doen we door te digitaliseren.” Bessems stipt overigens aan dat automatiseren niet hetzelfde is als digitaliseren: “Digitalisering is een nieuwe context en is nodig om blockchain te kunnen begrijpen – het is meer dan alleen automatisering. Wanneer er in een bestaande organisatie wordt geautomatiseerd, wordt nieuwe technologie in een oud lichaam gestopt. Wanneer een organisatie echt wil digitaliseren, is een compleet nieuwe infrastructuur nodig. Wanneer we dit beseffen, beseffen we ook dat dit geldt voor blockchain.”

Vertrouwen in het internet van waarde

De afgelopen dertig jaar is de wereld veel veranderd. Dit startte met de komst van het internet en dankzij blockchain gaat het nu nog veel harder. Dit beamen zowel Paul Bessems als Shujohn Ahmed tijdens de academy: “Blockchain kunnen we zien als de volgende fase van het internet. We kennen het internet natuurlijk van het versturen van informatie over en weer. Blockchain doet dit ook, maar gaat hier extra functies aan toevoegen. Wij vinden het belangrijk dat waarde niet gekopieerd kan worden en dat we kunnen aantonen dat iets van waarde maar één keer kan worden uitgegeven. Blockchain kan deze waarde toevoegen, waardoor het naast informatie ook waarde van A naar B kan sturen. Het internet verandert hierdoor van ‘het internet van informatie’ naar ‘het internet van waarde’.” Vertrouwen is hierin het sleutelwoord. Wanneer we zeker weten dat in de blockchain vastgelegd kan worden wie eigenaar is van een bepaalde waarde en dat het slechts één keer kan worden overgedragen, kunnen we de blockchain vertrouwen.

De financiële wereld verandert

Wanneer blockchain daadwerkelijk zijn intrede heeft gedaan, de infrastructuur is veranderd en we er vertrouwen in hebben, gaat het leven er als finance professional heel anders uitzien. Shujohn Ahmed, ondernemer en blockchain-expert: “Blockchain zorgt ervoor dat geen enkel bedrijf meer een aparte boekhouding heeft, dus geen inkooporders en facturen meer. De blockchain is namelijk een gecentraliseerd grootboek – iedereen heeft toegang tot dezelfde boekhouding. Alles wat onderdeel is van een groter proces, kan worden opgenomen in de blockchain. Dit geldt overigens ook voor credit management. Organisaties hebben credit management om klanten te kunnen vertrouwen. Precies wat blockchain ook doet. Via blockchain kun je deposits openen en via smart contracts kunnen afspraken met klanten geprogrammeerd worden. De sleutel is een gedeelde werkelijkheid, dus vertrouwen. Blockchain maakt het drijven van handel efficiënter en transparanter, maar hiervoor zijn een nieuw fundament en een nieuwe manier van denken nodig.”

Ahmed sluit de Onguard Academy af met de voordelen van blockchain voor alle organisaties: “Wanneer we blockchain echt hebben omarmd gaat dit zorgen voor een enorme stijging in onze prestaties. Daarnaast zorgt blockchain voor kostenreductie, genereert het een nieuwe bron van inkomsten en worden risico’s geminimaliseerd. Tot slot brengt de komst van blockchain weer vertrouwen terug in het zaken doen met elkaar en dat is waar relaties, al sinds de mensheid bestaat, op zijn gebaseerd.”

Kortom, blockchain lijkt heel technisch en ingewikkeld, maar is het volgens de experts eigenlijk niet. We moeten niet proberen het te bouwen binnen onze huidige infrastructuur en te laten passen in onze huidige manier van zakendoen. We moeten vooral onze manier van denken en organiseren veranderen. Zorg ervoor dat de organisatie op tijd is aangehaakt, alleen dan is een sleutelrol weggelegd.

MEER BLOCKCHAIN? DOWNLOAD ONZE WHITEPAPER
Bron: Onguard

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...