Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Innovatie: van BigData tot cloud computing

In de razendsnelle digitale wereld zijn innovaties aan de orde van de dag.

Logistieke en leveringssystemen worden steeds verregaander geautomatiseerd met nieuwe technologieën, van robotica tot zelfrijdende voertuigen. Google maakt gebruik van de kunstmatige intelligentie van het DeepMind-systeem voor machinaal leren om het energieverbruik in zijn datacenters met 40 procent terug te dringen.

We kunnen alleen maar hopen dat de computers die later de dienst gaan uitmaken, de mensheid goed gezind is. Maar totdat robots alles overnemen moeten bedrijven de laatste innovaties bijhouden, ook op het gebied van hun order to cash activiteiten.

Nieuwe technologieën geeft nieuwe markten

In een rapport van McKinsey Global Institute werden recente doorbraken op het gebied van digitalisering, analytics, kunstmatige intelligentie en automatisering onderzocht. Uit dit rapport bleek dat het gebruik van nieuwe technologieën kan leiden tot nieuwe vormen van concurrentie en een ontregelende werking kan hebben. Daardoor ontstaan nieuwe markten en waardenetwerken die de gevestigde en voorstaande bedrijven, producten en allianties voorbij kunnen streven.

Maar lang niet alle bedrijfstakken benutten de ontregelende aspecten van nieuwe technologie ten volle. McKinsey keek naar vijf sectoren, waaraan eerder aandacht was besteed in een rapport over big data uit 2011. Alleen locatiediensten en de retail-branche hadden echt vooruitgang geboekt met het benutten van gegevens- en analysetechnologieën. In de bedrijfstakken fabricage, gezondheidszorg en de openbare sector had minder dan 30 procent gebruik weten te maken van de mogelijkheden van dergelijke systemen.

Een belangrijke les die we daaruit kunnen leren is: Als je actief bent in een van de bedrijfstakken die achterlopen, is het nu tijd om te innoveren. En als je snel bent, kun je een aardige voorsprong nemen op de concurrentie. Werk je in een sector die al redelijk up-to-date is? Zorg dan dat je blijft innoveren en niet achterop raakt.

“Als de credit managementafdeling geen gebruik maakt van algemeen verkrijgbare oplossingen, doe je jezelf en je bedrijf echt tekort.” – Kenny Wine, National Association of Credit Management

Digitale technologieën

Een ander recent onderzoek werd gehouden onder ruim 200 leidinggevenden in de fabricagesector, door Longitude Research namens Siemens. Hieruit bleek dat de volgende vijf digitale technologieën het meest door fabrikanten zijn geïmplementeerd:

  • Cloud computing
  • IoT in fabrieken
  • IoT in producten
  • 3D-printen
  • Geavanceerde analysetools

Hoewel het merendeel van deze lijst niet erg interessant is voor credit management, is het wel duidelijk hoe cloud computing en geavanceerde analysetools kunnen bijdragen aan het order to cash proces.
Kenny Wine, nationale voorzitter van de National Association of Credit Management, vertelde ons dat de zakelijke kredietverstrekking zich blijft ontwikkelen en dat de voordelen van big data analytics niet kunnen worden ontkend. Volgens hem zijn kredietverstrekkers gebaat bij het gebruik van de juiste tools, waarmee ze kunnen bepalen welke klanten het hoogste risico met zich meebrengen en welke de meeste kans opleveren voor extra business. Ze kunnen zelfs aangeven welke klant waarschijnlijk het snelst zal betalen. “Als de kredietafdeling geen gebruik maakt van algemeen verkrijgbare oplossingen, doe je jezelf en je bedrijf echt tekort.”

Met de credit management software van VCMB leden kun je gegevens vastleggen en analyseren, waarmee je tijd bespaart en bruikbare inzichten krijgt over je klanten en de prestaties van je credit management medewerkers. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Bron: Onguard

Gerelateerde artikelen

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...