Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

1,5 miljoen huishoudens in Nederland lopen het risico op onhoudbare schulden

Zo’n 1,5 miljoen huishoudens in Nederland lopen het risico op onhoudbare schulden. Oftewel zulke grote betalingsachterstanden dat je ze niet binnen 3 jaar kunt inlopen.

Ik schrok van dit getal.

Temeer omdat maar 1 op de 4 van deze huishoudens actief hulp zoekt. Meer dan een miljoen huishoudens doen dit dus niet. Uit onderzoeken blijkt dat schulden slecht zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Stress en moedeloosheid zorgen daarbij vaak voor een neerwaartse spiraal en zuigen je dieper het moeras in.

3 misvattingen over schulden

Het is inmiddels een dankbaar tv-format: mensen diep in de schulden die geen uitweg meer zien, laten zich voor het oog van de natie helpen. Voor de meeste kijkers is het een ver-van-mijn-bed-show, maar gelet op de cijfers die ik eerder noemde, zijn er waarschijnlijk ook in je eigen kring mensen met financiële problemen.

Er bestaan namelijk een aantal hardnekkige misvattingen:

 • Schulden komen alleen voor bij lager opgeleiden. Oja? Van de mensen met onhoudbare schulden is maar 55% lager opgeleid.
 • Schulden komen alleen voor bij mensen met een lager inkomen. Dit blijkt niet het geval. Mensen leven vaak naar hun inkomen; 40% van de mensen met onhoudbare schulden heeft een netto-maandinkomen van meer dan € 2.000. Niet bepaald een laag inkomen.
 • Met een buffer is de kans op schulden klein. Dit klinkt veilig, maar ook dat is niet per se zo . Een buffer van € 5.200 per gezin biedt uitkomst bij onvoorziene uitgaven, maar bij een grote financiële tegenslag kan deze buffer ineens worden weggevaagd. Een derde van de Nederlandse huishoudens heeft nu een te kleine buffer (pdf).

Schulden niet altijd eigen schuld

Geef je nooit meer uit dan er binnenkomt, dan zal je nooit in de rode cijfers zakken. Maar wat als je te maken krijgt met tegenslag? Bijvoorbeeld:

 • Je verliest je baan of gaat failliet.
 • Je raakt in scheiding.
 • Jij of je partner wordt ernstig ziek.
 • Je partner komt te overlijden.
 • Je ziet je gedwongen je huis met veel verlies te verkopen.

Om de weg terug te vinden, moet je zelf in actie komen. En voorkomen dat je het probleem door verkeerde gewoontes erger maakt.

Hoe krijg je die ommekeer voor elkaar? Welke stappen kun je zetten om het financiële tij te keren en de schulden dragelijk te krijgen?

Stap 1: stop met relativeren en erken het probleem

Bagatelliseren van financiële problemen komt veel voor, maar dit is juist niet wat je moet doen. Knellende financiën zijn geen schande, dus breng het naar voren.

Stap 2: durf vooruit te kijken

En probeer te denken in oplossingen, ook als het einde van je problemen ver weg lijkt.

Stap 3: zorg voor financieel inzicht en overzicht

Breng je inkomsten en vaste lasten in kaart en kijk wat er overblijft. Houd vervolgens je uitgaven wekelijks bij.

Stap 4: stel doelen en budgetteer

Dit helpt om uitgaven onder controle te houden. Als je een budget voor bijvoorbeeld boodschappen, kleding en uitjes in gedachten hebt, is het makkelijker om hier grip op te houden.

Stap 5: snijd waar mogelijk in vaste lasten

Richt je op de grote uitgavenposten en denk buiten de gebaande paden. De auto weg of een kleiner huis zijn soms onterechte uitgesloten. Maar is dat niet vreemd als je daarmee uit de zorgen kan komen?

Stap 6: geloof in jezelf

Verandering kost tijd en het begin is het moeilijkst. Bedenk dat alle kleine beetjes helpen, maar het duurt even voor je de vruchten daarvan plukt.

Vergeet stap 1 t/m 6 en zoek hulp!

Met een ijzeren wil lukt alles, maar waarom zou je het alleen doen als er instanties zijn om je te helpen?

 • Een startpunt is de gemeentelijke schuldhulpverlening.
 • Maar er zijn ook particuliere initiatieven (soms zelfs vanuit je werkgever).
 • Kijk daarnaast ook eens bij het NIBUD of Humanitas.

Open je post

Bij schulden willen de meeste mensen de post ontlopen. TIP: open je post en neem contact op met de incasso organisatie. Als jij het initiatief neemt en aangeeft wat en wanneer je wel kunt betalen, is er meer mogelijk dan bij niets doen!

Bron : ING Rico Luman

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...