Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

22 procent minder faillissementen in 2015

Vorig jaar zijn in Nederland 6303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22% ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1756 bedrijven minder failliet dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel en naar omvang werden de (afval)watersector en de horeca het hardst getroffen. In de provincie Zuid-Holland kwamen de meeste faillissementen voor. De verwachting van Graydon voor 2016 is dat het aantal faillissementen verder zal afnemen en weer in de buurt komt van het niveau van 2008.

“De afname van het aantal faillissementen was al zichtbaar in de eerste helft van vorig jaar en de cijfers van de tweede helft bevestigen dat beeld”,  zegt Frans van den Heuvel van Graydon. “Ook de voorgaande jaren zagen we een terugloop van het aantal faillissementen. In 2014 noteerden we een afname van 20 procent. Die trend heeft vorig jaar zich nog iets sterker afgetekend.”

Sector analyse

Aantal faillissementen per sector

Groot- en detailhandel koploper in aantal faillissementen
De groot- en detailhandel heeft te maken met het grootste aantal faillissementen, in deze sector gingen 1356 bedrijven failliet op een totaal van 255.712 bedrijven. Financiële instellingen en de bouw vullen de top drie aan als het gaat om het aantal faillissementen. Wel zien we ten opzichte van het vorig jaar in al deze sectoren een afname van het aantal faillissementen.

Graydon 1.png

Aantal faillissementen naar omvang sector

graydon 2.png

Als we het relateren aan de branche-omvang dan zien we dat de (Afval)watersector het meest getroffen is door faillissementen. Gevolgd door de Horeca en de Transport en Logistieke sector.

Industrie klimt op uit diep dal
De industrie behoort weliswaar nog steeds tot de top 4 van sectoren die het zwaarst door faillissementen worden getroffen. Maar ten opzichte van een jaar eerder zien we dat de faillissementsratio bijna de helft daalde. Er gingen in de industriesector dan ook 29 procent minder bedrijven failliet.

Meer faillissementen in Cultuur, Sport en Recreatie
In tegenstelling tot alle andere sectoren zien we in de sector Cultuur, Sport en Recreatie een toename van het aantal faillissementen. In deze sector gingen 133 bedrijven, 25% meer dan het jaar ervoor, failliet. Het onderwijs, de dienstverlening, de transport en logistieksector en de industrie zagen het aantal faillissementen het hardst dalen.

Regionale analyse

graydon 3.png

Op regionaal niveau zien we dat in de provincie Zuid-Holland de meeste bedrijven (1262) failliet gingen. In elke provincie zien we een afname van het aantal faillissementen. In de provincies Friesland (36%), Groningen (36%)  en Overijssel (35%) vond de grootste daling plaats. In de provincie Utrecht nam het aantal faillissementen het minste af. (6%)

graydon 4.png

De provincie Flevoland is in 2015 naar omvang het zwaarst getroffen wordt door faillissementen, daar gingen 0,30 procent van de bedrijven failliet. Overijssel en Drenthe volgden op de voet.

Prognose 2016

De verwachting is, gestaafd door de dalende trend en de positieve vooruitzichten van het CPB wat betreft de belangrijkste macro-economische indicatoren,  dat het aantal faillissementen over 2016 verder daalt onder de 6.000. Daarmee komen we uit in de buurt van het aantal faillissementen in 2008 (4.904 faillissementen). Dit aantal zal iets hoger kunnen uitvallen door de ingevoerde versoepeling in het ontslagrecht, waarbij na faillissement niet meer de werkgever maar het UWV de loonkosten gedurende een periode zal doorbetalen.

graydon 5.png

Lees meer

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...