Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Aanpak verpandingsverbod eindelijk in zicht

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil af van de verpandingsverboden die soms in facturen worden opgenomen. Zo’n verbod belemmert namelijk de kredietverlening, zegt de bewindspersoon. 

Op deze manier worden de kredietmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf met zeker 1 miljard euro verruimd.

Facturen zijn een belangrijk onderpand voor verschillende vormen van financiering. Maar steeds vaker nemen grote opdrachtgevers in hun inkoopvoorwaarden op dat hun leveranciers de vorderingen niet kunnen overdragen – verpanden – aan andere partijen. Banken en factormaatschappijen kunnen de facturen waarop een verpandingsverbod rust dus niet benutten als onderpand voor financiering. Dit zet de kredietverlening aan het mkb – dat bij de bank nog altijd moeilijker terecht kan en zich ook nog vaak geconfronteerd ziet met lange betaaltermijnen – verder onder druk, aldus MKB-Nederland.

Ondernemers kunnen vorderingen gebruiken als onderpand voor financiering, maar als een verpandingsverbod wordt opgenomen in een factuur kan dit niet. Dit belemmert de kredietverlening voor ondernemingen.

Het vorige kabinet had reeds toegezegd de wetgeving aan te passen volgens het voorstel dat is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de factoringvereniging FAAN in overleg met Justitie & Veiligheid en Economische Zaken. Dit voorstel houdt in dat geldvorderingen altijd door de leverancier kunnen worden overgedragen of verpand (ter verkrijging van financiering), zónder dat de opdrachtgever daarvan hinder ondervindt.

De NVB en FAAN hebben eerder berekend dat de kredietmogelijkheden voor het mkb hierdoor met zeker1 miljard euro kan worden verruimd. Ook belangrijk is dat met aanpassing van het verpandingsverbod de concurrentievoorwaarden met de ons omringende landen worden gelijkgesteld. Daar kunnen alle uitstaande vorderingen – met succes – al langer gewoon in het financieringsverkeer worden gebruikt.

Bron : MKB en NU.nl

Gerelateerde artikelen

Achterstallige betalingen stijgen met 75%

Achterstallige betalingen stijgen met 75%

Sinds de uitbraak van het coronavirus moeten veel bedrijven langer wachten op betaling. Een jaar geleden was 32% van de facturen van Nederlandse bedri...

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...