Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Atradius:
‘Meer schadeclaims door wanbetaling in 2019,
trend zet door in 2020’

Kredietverzekeraar Atradius zag het aantal wegens wanbetaling ingediende schadeclaims vorig jaar met 17,1 procent stijgen. In waarde bedroeg de toename zelfs 20,7 procent. Vooral de bouw en de retail zitten in de hoek waar de klappen vallen. Onder andere door de komst van Amazon naar Nederland verwacht de verzekeraar dat het aantal faillissementen in 2020 verder zal groeien.

Een toename van het aantal schadeclaims is volgens Atradius een graadmeter voor de ontwikkeling van faillissementen. Weliswaar profiteerden veel bedrijven van de economische groei in 2019 met hogere omzetten, maar ondernemers kregen ook vaker te maken met onbetaalde rekeningen. Die economische groei zwakt af. Daarom verwacht Atradius dat meer bedrijven het komend jaar een beroep op hun kredietverzekering zullen doen.

Amazon zet retail verder onder druk

De schadeclaims van afgelopen jaar troffen vooral de retailsector. Atradius vreest voor die branche de invloed van techreus Amazon. “De komst van Amazon zal niet alleen fysieke winkels treffen, maar zet ook de prijzen en marges van andere online spelers onder druk. Partijen die inmiddels goed gepositioneerd zijn en voldoende financiële slagkracht hebben, zullen het best in staat zijn om deze concurrentie het hoofd te bieden”, zegt hoofd acceptatie Edwin Kuhlman.

De bouwsector presteerde goed in het eerste halfjaar van 2019, maar stortte in onzekerheid door beleid rondom stikstof en PFAS. “Als een bedrijf daarnaast nieuwe projecten in portefeuille heeft waar nog geen vergunningen voor zijn afgegeven, komt de liquiditeit onder druk te staan. Op den duur kan dit tot een toename van het aantal faillissementen leiden”, aldus Kuhlman.

Britse bedrijven hebben de meeste wanbetalers

Atraidus biedt kredietverzekeringen in vijftig landen. Het Verenigd Koninkrijk kampt met het hoogste aantal openstaande facturen (35,1 procent). Voor andere belangrijke handelspartners van Nederland is het beeld gunstiger. Duitsland telde ‘relatief weinig’ schades en de vooruitzichten in België zijn volgens de verzekeraar ook ‘goed’. Frankrijk presteerde ‘gemiddeld’ en Italië heeft het gezien de onzekere economische omstandigheden ‘redelijk goed’ gedaan.

Bron: amweb.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...