Vertrouw jij op de blauwe ogen van je klant?
Heb jij netjes geleverd, maar kun je naar je geld fluiten?
Verminder het risico door drie van je klanten vooraf te checken.
-
Ruim 25% van de faillissementen is het gevolg van onbetaalde rekeningen van klanten.
-
62,3% van de zakelijke klanten betaalt niet binnen betalingstermijn.
-
Meer dan de helft van de ondernemers heeft wel eens een incassobureau nodig.
De kredietwaardigheidsscore, ofwel credit rating, geeft op een tienpuntsschaal aan in hoeverre jouw klant je kan betalen. Check bij de leden van het VCMB hoe zakelijke klanten en je eigen bedrijf scoren.
Credit Rating
Ben jij B2B-ondernemer? En twijfel je bij een klant of hij je wel kan (blijven) betalen? Vraag de credit rating aan! De credit rating wordt zorgvuldig bepaald aan de hand van de meest complete en kwalitatieve database van Nederland. Credit Rating geeft u inzicht in:
- Algemene bedrijfsgegevens
- Omzet- en liquiditeitsontwikkeling
- Kredietadvies
- Betaalgedrag
- Credit Rating (PD)
- Ontwikkeling van de credit rating
Verbeter uw credit rating
Wat is een credit rating?
Een credit rating geeft een score van kredietwaardigheid aan; het is een cijfer of (een reeks van) letter(s). Deze rating geeft onder andere aan die aangeeft hoe hoog het risico is dat u uw rekeningen niet op tijd gaat betalen. Een slechte rating staat voor een zeer groot kredietrisico.
Een negatieve rating kunt u niet met een druk op de knop ombuigen tot iets positiefs, maar u kunt wel aan enkele onderdelen werken ter verbetering. Enkele tips:
1. Ken uw credit rating
Als allereerste is het van belang uw huidige credit rating te kennen. Bij de betere bureaus kunt u deze gratis opvragen of inzien op een online platform. Hierop ziet u direct hoe u presteert ten opzichte van de branche. Zo ziet u op welke onderdelen u zichzelf kunt profileren en op welke onderdelen verbetering nodig is. Vul ontbrekende (financiële en commerciële) gegevens in en corrigeer onvolkomenheden of fouten.
2. Deponeer uw jaarrekening
Lever proactief gegevens aan bij de KvK en kredietinformatiebureaus. Jaarrekeningen geven inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf en zijn daarmee een belangrijke bron om debiteurenrisico’s in te schatten. Zorg dat u uw jaarrekeningen van het vorig boekjaar binnen 9 maanden na sluiten van het boekjaar heeft gedeponeerd. Hoe recenter uw cijfers, des te beter en betrouwbaarder uw credit rating.
3. Betaal op tijd
Houd u aan de betalingstermijn. Bedrijven en kredietverstrekkers zijn op zoek naar bewijzen dat u tijdig uw rekeningen betaalt. De betaalervaringen die andere bedrijven met uw bedrijf hebben, hebben de grootste invloed op uw rating: uw betaalgeschiedenis bepaalt voor gemiddeld 35% uw credit rating.
4. Zorg voor gezonde ratio’s
Gemiddeld wordt 30% van uw score bepaald door een financieel gezonde balans. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de solvabiliteitsratio: de verhouding eigen vermogen / totaal vermogen. Als andere bedrijven veel schuld zien op uw balans, zowel in absolute zin of in verhouding tot uw concurrenten, zijn ze minder geneigd om krediet te verlenen. Daarnaast wordt er gekeken naar de current ratio: de vlottende activa / kort vreemd vermogen. Dit geeft inzicht in of uw bedrijf aan de kortlopende verplichtingen kan voldoen.
Bron : MKB Servicedesk en leden VCMB