Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Beslagvrije voet bij bankbeslag?

Moet je nu wel of niet een beslagvrije voet hanteren bij een bankbeslag? Deze vraag kwam weer aan de orde in een zaak die eerder deze maand diende bij de Rechtbank Oost-Brabant. De Volkskracht publiceerde hierover op 25 september een artikel met de veelzeggende kop ‘Rechter: schuldeiser mag rekening niet helemaal leeghalen’. In de onderhavige uitspraak concludeerde de kantonrechter dat er sprake was van een onrechtmatig beslag op de bankrekening, omdat er alleen gelden op binnen kwamen die bestemd waren voor de eerste levensbehoeften én de totale inkomsten lager waren dan de beslagvrije voet. Verschillende deskundigen pleitten in het artikel voor een wettelijk vastgestelde beslagvrije voet bij het leggen van beslag op een bankrekening. Hoe zit het nu bij het leggen van beslag op een bankrekening?

Misbruik van recht

In beginsel hoef je bij een bankbeslag geen rekening te houden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet geldt namelijk alleen bij beslag op periodieke betalingen, zoals uitkering of loon. Maar onder omstandigheden kan er sprake zijn van misbruik van recht. Dit is het geval als beslag wordt gelegd op een bankrekening waarop uitsluitend een uitkering of loon binnenkomt en de beslagene (=debiteur) hiermee minder ontvangt dan de beslagvrije voet. Daarnaast moet de beslagene geen ander inkomen hebben waaruit zijn primaire levensbehoeften worden voldaan. In die gevallen kan de beslagene aan de rechter vragen het beslag op te heffen. Daarnaast kan de deurwaarder ook tuchtrechtelijk laakbaar handelen wanneer hij bekend was of had kunnen zijn met de situatie dat op de bankrekening alleen uitkering of loon binnenkomt. Los van de opheffing van het beslag kan een onterecht gelegd beslag dus ook leiden tot een tuchtrechtelijke veroordeling.

Bankbeslag?

Daarom adviseren wij onze opdrachtgevers terughoudend te zijn bij het leggen van bankbeslag. Zo leggen we bijvoorbeeld geen bankbeslag als we weten dat debiteur alleen een uitkering ontvangt op het rekeningnummer waarop we beslag zouden moeten leggen. Soms leggen we wel beslag op een bankrekening. Wanneer de debiteur dan aangeeft dat op de rekening alleen maar reguliere inkomsten binnenkomen, dan verzoeken wij de debiteur hier bewijsstukken van te laten zien. Zo nodig passen wij dan direct de beslagvrije voet toe. Of wij heffen het beslag op wanneer blijkt dat door een andere deurwaarder al beslag was gelegd op het inkomen en daarbij de beslagvrije voet al werd toegepast.

Vereenvoudiging beslagvrije voet

In 2018 of begin 2019 zal de wet “Vereenvoudiging beslagvrije voet” in werking treden. Ondanks dat deskundigen hiervoor pleiten is hierin niet opgenomen dat bij bankbeslag een beslagvrije voet geldt. Daarentegen is de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders momenteel bezig met een pré-advies over het bankbeslag dat er voor moet zorgen dat ook bij een beslag op een bankrekening automatisch een beslagvrije voet van toepassing is.

Wilt u de uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant lezen? Klik dan hier.

Bron: Flanderijn

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...