Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Blockchain en creditmanagement

Zal blockchain het leven van de credit manager op zijn kop te zetten?  Experts geloven dat de veranderingen door blockchain net zo ingrijpend zullen zijn als de introductie van het internet zelf.

Wat is blockchain?

Een blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet, met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken. Eerlijkheid gegarandeerd, want zichtbaar voor iedereen.
Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive (in the ‘cloud’) staat. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, mensen kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie. Handig!

Maar er is wel een verschil: in de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door een iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je probeert iets uit het verleden te veranderen. In dit artikel in The Economist wordt dat goed uitgelegd.

Bij het gebruik van deze databases wordt een soort geheimschrift gebruikt, ‘hashcode’ genoemd. Die code wordt gekoppeld aan een bepaalde aankoop of transactie.
Blockchain wordt vaak gebagatelliseerd door het idee dat het hetzelfde is als bitcoin. De bewering dat blockchain de technologie achter bitcoin is, is vergelijkbaar met de stelling dat internet ‘technologie achter e-mail’ is. Bitcoin is geen synoniem voor blockchain, maar alleen een digitale valuta. Blockchain is de fundamentele architectuur die bitcoin mogelijk maakt.

Een ander voorbeeld dan de Bitcoin

Stel: jij koopt een film. Daarbij wordt een hashcode gegenereerd en datum en tijd toegevoegd, zodat duidelijk is dat jij degene bent die ‘m gekocht heeft. Zo heb je dus alle informatie bij elkaar (zoals een transactie op je bankrekening: wie, wat & wanneer). Voilà, een ‘smart contract’.
Jij wil je film doorverkopen, want je vrienden willen ‘m ook zien en liefst zo goedkoop mogelijk. Er is bij de aankoop afgesproken (door de producer van de film) dat doorverkopen maximaal 5x kan. Dat wordt geregistreerd in de database. Jij ontvangt voor het doorverkopen ‘credits’, waar je weer een nieuwe film van kan kopen. Dat is goed voor de economie!

De voordelen van de blockchain zijn voor veel mensen al duidelijk:

  • Snel, want real-time;
  • Goedkoop, want er is geen tussenpersoon meer nodig;
  • Betrouwbaar, want de transacties zijn op alle computers die zijn aangesloten bij die blockchain zichtbaar. Gesjoemel wordt daardoor bijna onmogelijk.

Toch zijn er veel mensen nog sceptisch, wat ook begrijpelijk is. Het uitleggen van de blockchain is niet zo gemakkelijk, mensen zijn vaak pas overtuigd na het zien van de werking ervan.

Veelbelovend systeem voor de toekomst

Blockchain biedt tal van toepassingsmogelijkheden. Het kan gecentraliseerde platforms en autorisatiesystemen vervangen. Blockchain krijgt geleidelijk meer aandacht binnen veel bedrijven. Wat begon als een platform dat grotendeels in de financiële sector werd gebruikt, wordt nu geïmplementeerd in veel meer bedrijfstakken, van biowetenschappen en nutsbedrijven tot productie en telecom.

Zo beschrijft Wouter van Noort in het NRC hoe energiemaatschappij Enexis probeert om een blockchain te starten met mensen die zelf wind- en zonne-energie produceren. Er wordt dus in principe geen gebruik gemaakt van ‘derde partijen’, zoals banken die ons geld beheren.

Capgemini heeft een applicatie voor een klant ontwikkeld, gebaseerd op een combinatie van blockchain en Internet of Things (IoT), waardoor het mogelijk wordt om een kluis of een slot te openen als een klant zich met zijn smartphone in de nabijheid van het slot bevindt. Eerst wordt via blockchain gecontroleerd of de klant bij is met zijn betalingen en daarna kan een sensor het slot ontgrendelen en toegang bieden tot de dienst.

Blockchain: de toekomst voor de creditmanager?

Blockchain is een hot topic. Het potentieel van de technologie is enorm. Zou blockchain kunnen bijdragen aan de visie dat de creditmanager van de toekomst zich alleen nog maar bezighoudt met het incasseren van vorderingen voordat de factuur is opgemaakt? De impact van blockchain zal gevoeld worden in alle geledingen van een bedrijf, maar het vereist dat alle stakeholders in een organisatie samenwerken om het potentieel van de technologie te onderzoeken. Afwachten is geen optie. De winnaars zijn bedrijven die op basis van bilaterale contacten de eerste toepassingen implementeren.

Bron: voordewereldvanmorgen.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...