Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

CDA wil meer capaciteit voor aanpak internetoplichting

Het CDA wil dat de politie meer capaciteit krijgt om internetoplichting aan te pakken. Ook moet het voor slachtoffers van zulke oplichters beter mogelijk worden om een schadevergoeding te innen bij daders.
Dat schrijft CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg in een initiatiefnota die zij vrijdag heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) komen jaarlijks tienduizenden meldingen binnen van slachtoffers. Maar nadat er in 2013 zo’n 50.000 aangiften binnenstroomden bij het meldpunt, werden er slechts 159 zaken behandeld door politie-eenheden. Dat stelt Van Toorenburg in de nota op basis van een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Sinds 2013 is er volgens Van Toorenburg geen verbetering gekomen in die cijfers. “De politie heeft er gewoon geen capaciteit voor”, zegt ze tegen NU.nl. “Wij vinden dat mensen die slachtoffer zijn van internetoplichting heel erg in de kou worden gezet door de overheid.”

Aangiftebereidheid

Eerder dit jaar bleek al dat Nederlanders slechts in weinig gevallen aangifte doen van cybercriminaliteit. Bij identiteits- en koopfraude gebeurt dat in minder dan één op de vijf gevallen.

In een kritisch rapport over de politie stond eerder dit jaar ook al dat de afhandeling van cybercrime en fraude “ontoereikend” is. “Veel slachtoffers worden hier niet geholpen en de aangiftebereidheid neemt af”, constateerden de onderzoekers in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Schadevergoeding

Zelfs als het wel komt tot een aangifte en vervolging, is het volgens Van Toorenburg te moeilijk voor slachtoffers om de geleden schade terug te innen bij de dader. Zij wil daarom dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een grotere rol krijgt, ook bij de handhaving van civiele vonnissen.

Die verantwoordelijkheid moet niet bij het slachtoffer zelf liggen, vindt zij. “Nu moeten ze vaak nog kosten maken om het opgelichte geld terug te krijgen en dat is vaak bijna kansloos. Dat vinden wij te verdrietig.”

Van Toorenburg wil ook dat een deel van het extra budget voor de aanpak van cybercrime wordt ingezet voor het versterken van de recherchecapaciteit binnen het LMIO. Eeder kondigde het kabinet aan dat volgend jaar 5 miljoen euro extra beschikbaar zal worden gesteld om cybercrime te bestrijden. Vanaf 2018 is dat zelfs 14 miljoen euro per jaar.

Banken

Het CDA wil ook dat het kabinet onderzoekt of de samenwerking tussen banken en politie bij de aanpak van cybercrime kan worden verbeterd. Er zijn wel afspraken met de banken, maar volgens Van Toorenburg moeten die vrijwillige overeenkomsten mogelijk wettelijke verplichtingen worden.

Woensdag 30 november wordt in de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Veiligheid & Justitie besproken. Later zal de initiatiefnota van Van Toorenburg nog los worden besproken.

Bron : NU.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...