Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) is één weg naar passende schuldhulp, voor alle mensen in Nederland.

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) is één weg naar passende schuldhulp, voor alle mensen in Nederland. In de NSR werken bedrijven – waaronder banken -, gemeenten en partners uit het schuldendomein samen, met als doel: voorkomen dat betalingsproblemen uitgroeien tot schuldzorgen. De NSR is een opschaling van de succesvolle pilot ‘Samen schuldzorgen voorkomen’, die in 2019 werd gestart op initiatief van banken.

 

  • Mensen kunnen op elk moment in hun leven moeite krijgen om hun rekeningen te betalen. Betalingsproblemen kunnen dan achterstanden worden, en uitgroeien tot schuldzorgen. En die veroorzaken – naast hoge maatschappelijke kosten – veel persoonlijk leed.
  • Banken werken nu al actief aan het helpen van klanten bij het oplossen van (problematische) schulden of betaalachterstanden bij de bank zelf. Banken nemen nu gezamenlijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in het voorkomen van risicovolle of problematische schulden, omdat banken willen én kunnen bijdragen aan een financieel fitte maatschappij. Klanten vragen ook van banken om die maatschappelijke rol op zich te nemen: 55% van de klanten ziet een signalerende rol voor banken weggelegd bij het voorkomen van betalingsproblemen, zo bleek uit consumentenonderzoek uit de Vertrouwensmonitor Banken 2018.
  • In de Nederlandse Schuldhulproute die in oktober 2019 wordt gelanceerd, werken publieke en private organisaties, waaronder banken, krachtig samen. Partners zijn bedrijven, die (beginnende) betalingsproblemen bij klanten signaleren en hen toeleiden naar de Nederlandse Schuldhulproute. Die route begint bij partner Geldfit.nl, waar mensen passende hulp vinden bij (beginnende) schulden. Gemeenten kunnen als partner met hun lokale aanpak van de schuldenproblematiek aansluiten op de Nederlandse Schuldhulproute, en burgers met schuldzorgen helpen. De partners Geldfit, Moedige DialoogfiKks en SchuldenLabNL staan samen garant voor de aanleg van een integrale landelijke schuldhulproute door de hele keten heen, met ontsluiting van gevalideerde landelijke en lokale initiatieven.
  • Deze publiek-private samenwerking is getest in een pilot, in 2019 ondernomen door een aantal banken (ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank), in vijf Nederlandse gemeenten. Middels de pilot hebben we bewezen dat we (beginnende) schulden in een vroeg stadium kunnen signaleren. Dat we mensen kunnen bereiken én activeren en hun passende hulp kunnen aanreiken.
  • We meten continu wat er gebeurt op de Nederlandse Schuldhulproute. De nadruk ligt op het verhogen van de conversies en het aantonen van de effectiviteit van interventies. Partners die aansluiten, zoals gemeenten en toeleiders als telecom- en energiebedrijven, krijgen hulp om klanten te identificeren en te activeren. We werken daarbij samen met wetenschappers op het vlak van gedragspsychologie en schulden.
  • Meer impact bereiken we door aansluiting van nog meer gemeenten en bedrijven die te maken hebben met betalingsachterstanden, zoals banken, telecombedrijven, (zorg)verzekeraars, woningcorporaties en energiebedrijven. Maar ook werkgevers financiële problemen toeleiden naar de Nederlandse Schuldhulproute. Zo bereiken we minder versnippering van de schuldhulp en meer inzicht in de impact van wat wel en niet werkt bij het terugdringen van de schuldenproblematiek in Nederland.
  • De Nederlandse Schuldhulproute verlaagt de drempel naar passende schuldhulp, verkort de tijd dat mensen in actie komen en is gericht op maximale effectiviteit – door continu meten en bijsturen.

Kijk op nederlandseschuldhulproute.nl voor meer informatie of voor aansluiting op de Nederlandse Schuldhulproute.

Gerelateerde artikelen

Achterstallige betalingen stijgen met 75%

Achterstallige betalingen stijgen met 75%

Sinds de uitbraak van het coronavirus moeten veel bedrijven langer wachten op betaling. Een jaar geleden was 32% van de facturen van Nederlandse bedri...

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...