Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Direct Marketing: wat mag een organisatie met de gegevens van haar klanten?

Iemands persoonsgegevens verzamelen en gebruiken voor direct marketing? Dan is hiervoor in veel gevallen toestemming nodig. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt strengere eisen aan de benodigde toestemming dan de vorige privacywet. En ook aan de kwaliteit en begrijpelijkheid van de informatie die organisaties geven over hun direct marketing.

Verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens

Voor het verzamelen van persoonsgegevens die later worden gebruikt voor direct marketing, is altijd een wettelijke grondslag vereist. Zo kan het voor organisaties noodzakelijk zijn om persoonsgegevens van hun klanten te verzamelen om de aankopen van deze klanten te kunnen afronden.

Als een organisatie de verzamelde persoonsgegevens vervolgens wil gebruiken voor direct marketing, dan gelden daar regels voor. Welke dat zijn, is afhankelijk van het soort direct marketing en of deze is gericht aan bestaande klanten.

Soorten direct marketing

Er zijn drie soorten direct marketing, die elk eigen regels kennen:

Toestemming onder de AVG

Vindt direct marketing plaats op basis van toestemming, dan moeten organisaties kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk toestemming hebben gekregen. In de AVG wordt dit de verantwoordingsplicht genoemd.

Informeren onder de AVG

Organisaties die persoonsgegevens willen verzamelen en gebruiken voor direct marketing, moeten de mensen om wie het gaat duidelijk en overzichtelijk informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens.

Organisaties moeten dat doen in begrijpelijke taal, zodat mensen ook echt weten wat er met hun gegevens gebeurt. En zodat zij kunnen kiezen of zij wel of geen direct marketing willen ontvangen.

Bron: AP, beeldmateriaal

Gerelateerde artikelen

Aantal faillissementen in mei gedaald

Aantal faillissementen in mei gedaald

Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vori...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...