Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Economie herstelt sneller van crisis dan verwacht, geen reden meer voor overheid om voor kerstman te spelen

De Nederlandse economie herstelt veel sneller dan verwacht van de coronacrisis. Zelfs als de vaccins niet goed werken tegen nieuwe varianten van het virus, zal Nederland niet opnieuw in een recessie belanden, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Extra miljarden in de economie steken is dan ook niet nodig, volgens de centrale bank.

Dit jaar groeit de economie met 3 procent, na de historische krimp van 3,7 procent in 2020. Aan het eind van dit jaar zal de economie al weer op het niveau zijn van voor de crisis en volgend jaar vindt een inhaalslag plaats die zorgt voor 3,7 procent groei.

Geen coronamaatregelen meer

In 2023 zal de groei ‘normaliseren’ tot 1,9 procent, meldt de centrale bank in de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten.

Voorwaarde voor dit scenario is wel dat alle coronamaatregelen worden afgebouwd en ook niet meer terugkomen. Dat laatste zou bijvoorbeeld nodig kunnen zijn als vaccins minder goed blijken te werken tegen varianten van het virus.

Als dat gebeurt, betekent dat 1,1 procent minder groei de komende jaren dan hierboven geschetst. Hoe somber dat ook klinkt, de economie blijft ook in dat scenario groeien en zal dus niet voor de derde keer in een recessie belanden.

Sneller dan na financiële crisis

“Het einde lijkt in zicht”, vatte Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken bij DNB, kernachtig samen. Het herstel gaat veel sneller dan na de financiële crisis van 2008. “Dat duurde zes jaar, en nu twee jaar, als het gaat zoals we denken.”

Over de hele linie goed nieuws, maar of dit voor alle sectoren en inkomensgroepen zal gelden is nog geen uitgemaakte zaak. Of de hard getroffen horeca en culturele sector weer net zo snel boven Jan zal zijn als dat ze in de penarie terecht kwamen, is afhankelijk van of alle contactbeperkende maatregelen ‘eraf gaan’. Als dat gebeurt, dan zullen ook de sectoren die het hardst zijn geraakt weer groeien, verwacht Sleijpen.

Huishoudens trekken portemonnee

Het herstel zal vooral aangejaagd worden doordat huishoudens de portemonnee weer trekken, verwacht DNB. Volgend jaar geven particulieren maar liefst 7,2 procent meer uit dan in 2020, een heuse inhaalslag voor de lange periode dat winkels, horeca en pretparken gesloten waren.

Er is ook een flink bedrag om uit te geven, want Nederlandse huishoudens spaarden vorig jaar 32,6 miljard euro meer dan ze van plan waren. Dat kwam omdat er simpelweg geen mogelijkheid was om het geld uit te geven. Overigens zullen bij lange na niet al deze miljarden worden uitgegeven, omdat veel mensen onzeker zijn geworden door de coronacrisis en daarom ‘een appeltje voor de dorst willen houden’, aldus Sleijpen.

Er is ook een flink bedrag om uit te geven, want Nederlandse huishoudens spaarden vorig jaar 32,6 miljard euro meer dan ze van plan waren. Dat kwam omdat er simpelweg geen mogelijkheid was om het geld uit te geven. Overigens zullen bij lange na niet al deze miljarden worden uitgegeven, omdat veel mensen onzeker zijn geworden door de coronacrisis en daarom ‘een appeltje voor de dorst willen houden’, aldus Sleijpen.

De centrale bank heeft dan ook een heldere boodschap voor politiek Den Haag. Daar wordt informateur Mariëtte Hamer overspoeld met smeekbedes voor miljarden extra steun voor herstelplannen. “Als je het allemaal optelt, lijkt het wel een verlanglijstje voor de kerstman of Sinterklaas, maar daar lijkt mevrouw Hamer toch allerminst op”, aldus Sleijpen.

Overheid moet niet voor kerstman spelen

Een nieuw kabinet moet wat DNB betreft drie grote structurele problemen aanpakken: het klimaat, de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Die stammen weliswaar van voor de coronacrisis, maar hebben de meeste urgentie. “Als je het een herstelplan wil noemen, prima”, aldus Sleijpen.

Het herstelbeleid mag alleen geen lijst met leuke dingen worden, wil hij maar zeggen. Want dat kost wel geld, en mogelijk ook op de lange termijn. De overheidsfinanciën zijn een stuk minder hard geraakt dan verwacht door de crisis, maar ‘het is ook niet nodig om voor kerstman te spelen’, vindt de DNB-directeur.

Bron: RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...