Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Eerste Kamer voor strafbaar stellen acquisitiefraude

Het sturen van een spooknota of het onder valse voorwendselen aansmeren van een duur advertentiecontract wordt strafbaar. De Eerste Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met een initatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) dat dit regelt. Het betreft de strafbaarstelling van acquisitiefraude tegen ondernemers.

Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 480 miljoen euro en dupeert duizenden ondernemers voor vaak forse bedragen. Vervolging van fraudeurs bleek echter tot op heden niet mogelijk, alleen consumenten hadden bescherming via de wet Oneerlijke Handelspraktijken. In 2013 oordeelde de rechtbank in Groningen na een proefproces van MKB-Nederland dat de politiek aan zet was om dit recht te trekken.

Gesthuizen en Van Oosten hebben die handschoen opgepakt. De voltallige Tweede kamer stemde bijna een jaar geleden in met hun plan, vandaag volgde de Senaat.

Wat is acquisitiefraude?

Onder acquisitiefraude wordt verstaan misleidende handelspraktijken tussen organisaties, waarbij verkooptechnieken worden gebruikt gericht op het winnen van vertrouwen en het wekken van verwachtingen teneinde de ander te bewegen tot het aangaan van een overeenkomst, waarbij de tegenprestatie niet of nauwelijks naar behoren wordt geleverd. Hierbij moet gedacht worden aan het plaatsen van een advertentie in niet bestaande of nauwelijks gelezen bedrijvengidsen en/of op internet en het ongevraagd en zonder reden toesturen van rekeningen, de zogenaamde spooknota’s.
Met dit voorstel willen de initiatiefnemers acquisitiefraude tegengaan en zorgen dat ondernemers eenvoudig onder een overeenkomst uit kunnen komen als die via een een ‘misleidende omissie’ tot stand is gekomen. Een misleidende omissie is het weglaten of verborgen houden van belangrijke informatie bij het aangaan van een transactie waardoor het als onrechtmatig handelen kan worden aangemerkt. Acquisitiefraude tegen ondernemers wordt strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.MKB-Nederland hoopt dat de wet nu snel wordt ingevoerd. Dat geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden. Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit.

bron: Eerste Kamer & MKB

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...