Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Eigen bijdrage Wmo leidt tot betalingsachterstanden

Bijna 9500 chronisch zieken en ouderen hebben moeite om hun eigen bijdragen voor ondersteuning via de Wmo te betalen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) schakelde in 2016 incassobureaus in om in totaal voor bijna 20 miljoen aan openstaande zorgrekeningen te innen.

Zij hebben een betalingsregeling bij het CAK, de instantie die deze bijdragen int voor gemeenten en Rijk die sinds 2015 betaald moeten worden. Dat blijkt uit cijfers die Omroep MAX heeft opgevraagd bij het CAK. Het gaat dan om zorg en ondersteuning die voorheen onder de AWBZ viel, vanuit de gemeente volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Ook int het CAK de eigen bijdragen voor verpleegzorg via de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In totaal inde het CAK in 2016 voor 2,2 miljard euro aan eigen bijdragen voor Wmo en Wlz.

Openstaande schuld

In december hadden 9.474 mensen een betalingsregeling met het CAK wegens openstaande rekeningen voor Wmo-zorg, zoals huishoudelijke hulp of begeleiding vanwege hersenletsel door een beroerte. Gemiddeld moeten deze mensen maandelijks 62 euro per persoon van hun openstaande schuld bij het CAK afbetalen.

Bijna 14.000 zieken en ouderen hebben schuld door eigen bijdrage zorg

Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) schakelde vorig jaar incassobureaus in om in totaal voor bijna 20 miljoen aan openstaande zorgrekeningen te innen. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Max bij het CAK heeft opgevraagd.

Dan zijn er volgens de onderzoekers ook nog 290.000 mensen die de premie voor hun zorgverzekering niet kunnen, of niet willen betalen. Deze mensen hebben zes maanden of langer hun zorgpremie niet betaald.

Omroep Max zendt maandagavond live het Nationaal Zorgdebat uit op televisie, een programma over de gevolgen van bezuinigingen en hervormingen in de zorg.

Zorgverzekering: Wat is het verschil tussen de verschillende polissen?
Bron: Gemeente.nu & ANP

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...