Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Factoringbranche stijgt met kwart

Ondernemers en bedrijven sturen steeds vaker hun factuur niet naar de klant, maar naar factoringbedrijven. De omzet in de factoringbranche is het afgelopen jaar met maar liefst 25 procent gestegen.
Normaal gesproken stuurt een bedrijf een factuur aan de klant, voor bijvoorbeeld 50.000 euro. Dan duurt het een tijdje voordat het betaald wordt. Maar, bij factoring verstuurt het bedrijf de factuur naar een factoringmaatschappij die direct uitbetaalt, en later bij de klant het bedrag int.

Het bedrag dat het factoringbedrijf uitbetaalt aan het dienstverlenende bedrijf is minus rente en risico, meestal zo’n 2 tot 6 procent. Dus bij een factuur van 50.000 euro krijgt het bedrijf direct 47.000 tot 49.000 euro uitbetaald.

Risico

René Pieren, bestuurslid van branchevereniging FAAN, zegt dat de grootste groei van zijn leden in grote ondernemingen zit, die de factoringbedrijven weten te vinden. ‘We kunnen het betalingsrisico overnemen omdat we kennis, verstand en systemen hebben waardoor we kunnen bepalen wat het risico is’, zegt Pieren. ‘Het zou goed kunnen dat we een factuur niet aannemen omdat het risico te groot is.’

Snel en Flexibel

Financiering op basis van uw debiteuren is een uitstekende manier om snel, flexibel en tegen een goed tarief werkkapitaal beschikbaar gesteld te krijgen. Wanneer een onderneming bijvoorbeeld een goede debiteurenportefeuille of andere waardevolle assets (zoals voorraden en inkopen) heeft kunnen die dienen als onderpand voor de financiering.

Factoring

Factoring wordt vaak gebruikt als een verzamelwoord voor financiering van debiteuren, inkoop en voorraden, alsmede debiteurenbeheer.

Kenmerkend voor factoring is de flexibele hoogte van de maximaal te verkrijgen financiering. Als de omzet stijgt, stijgt immers de kredietruimte mee. Dit kan voor (groeiende) ondernemingen een belangrijk argument zijn bij hun keuze voor factoring, aangezien een traditionele financiering gebonden is aan een kredietplafond.

Debiteurenbeheer

De factormaatschappij beschikt veelal over een ruime expertise op het gebied van adequaat debiteuren-beheer. Het beheer van de debiteurenportefeuille kan dan ook met een gerust hart worden uitbesteed aan de factormaatschappij.

Ondernemingen die hebben gekozen voor factoring profiteren hiervan mee doordat zij door de uitbesteding zelf geen tijd en energie hoeven te steken in het aanmanen en innen van openstaande vorderingen, en zich dus volledig kunnen richten op hun core business.

Naast een debiteurenfinanciering bieden factormaatschappijen ook aanvullende financieringsvormen op inkoop en voorraden.

Voorraadfinanciering

Voorraden aanhouden is voor ondernemingen zeer kapitaalintensief. Financiering van de voorraad geeft ondernemingen met voorraden de mogelijkheid te blijven investeren.
Factormaatschappijen bieden voorraadfinanciering aan in combinatie met debiteurenfinanciering.

Door een factormaatschappij kan gefinancierd worden op betaalde voorraad die in Nederland ligt opgeslagen. Daarbij bedragen de financierings-percentages tot 60% van de actuele waarde.
Van belang is dat het courante voorraad betreft, waarbij voorgeorderde voorraad zich beter leent voor financiering.

Inkoopfinanciering

Inkoop van goederen door een onderneming gaat ten koste van de liquide middelen. Inkoopfinanciering door een factormaatschappij is mogelijk op basis van de (aantoonbaar) voorverkochte (lees orders) inkopen, gerelateerd aan de inkoopwaarde van de goederen. Daarbij bedragen de financieringspercentages tot 60% van de actuele waarde.

Bron: BNR & FAAN

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...