Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Faillissementen na jaren weer toegenomen

Voor het eerst in zes jaar tijd is het aantal faillissementen vorig jaar weer gestegen. Totaal gingen er in 2019 3906 bedrijven op de fles, tegenover 3779 in 2018. Zuid-Holland en de groot- en detailhandel telden de meeste failliete bedrijven. Met 981 bankroete bedrijven lag de piek in het tweede kwartaal.

Dat blijkt uit cijfers van Graydon. De laatste keer dat het aantal faillissementen steeg, was aan het eind van de crisis in 2013. In de jaren daarna nam het aantal failliete bedrijven gestaag af tot het laagterecord van 2018. Graydon voorspelt voor dit jaar opnieuw een toename.

De stijging in 2019 laat onverlet dat het aantal faillissementen nog steeds op een laag niveau ligt. Gert van den Berg van Graydon plaatst daarbij wel een kanttekening. ‘Het feit dat er afgelopen jaar weer meer bedrijven failliet zijn gegaan, duidt erop dat het ondernemersklimaat uitdagender wordt.’

Groot- en detailhandel

De groot-en detailhandel scoort het slechtst wat betreft het aantal faillissementen. Dat was in 2018 ook al zo. In 2019 gingen in deze branche 855 bedrijven failliet, nagenoeg evenveel als in 2018. In de top drie staan verder de bouwnijverheid (546) en de zakelijke dienstverlening (441).

In beide sectoren is volgens Graydon sprake van een (lichte) toename ten opzichte van 2018. Verhoudingsgewijs zijn de meeste faillissementen uitgesproken in de sector water- en afvalverwerking. Hier ging 0,7% van de bedrijven failliet.

Onderwijs doet het goed

In vergelijking met 2018 steeg het aantal faillissementen het meest in de gezondheid- en welzijnszorg (+20,3%). Ook in sectoren als de zakelijke dienstverlening, leasebedrijven en bouwnijverheid nam het aantal faillissementen toe. Daarentegen daalde het aantal faillissementen in bijvoorbeeld het onderwijs (-18,9%), de landbouw- en visserijsector (-17,5%) en bij de sector cultuur, sport en recreatie (-17,1%).

In Zuid-Holland (800), Noord-Holland (660) en Noord-Brabant (617) gingen vorig jaar de meeste bedrijven failliet. Overijssel, Utrecht en Noord-Holland zagen het aantal faillissementen dalen, in de andere provincies was juist sprake van een kleine toename. Het aantal faillissementen nam het meest toe (+23,6%) in de Friesland.

Bron: Financieel Dagblad

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...