Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Financiering voor het bedrijfsleven via Invest-NL

De ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Handel en van Financiën werken samen aan een Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling, Invest-NL. Invest-NL wordt een loket en een partner voor ondernemers die op zoek zijn naar financiering voor investeringen in Nederland en uitbreiding van hun activiteiten op buitenlandse markten. Voor deze activiteiten maakt het demissionaire kabinet een kapitaalsinvestering van 2,5 miljard euro vrij. De ministeries willen het wetsvoorstel in het voorjaar bij de Tweede Kamer indienen.

Drie gebieden

Vanaf 1 januari kunnen ondernemers investeringsprojecten indienen die passen binnen de doelstelling van Invest-NL en die niet (volledig) door marktpartijen kunnen worden gedragen. Invest-NL richt zich op drie gebieden. Ten eerste op investeringen op transitiegebieden zoals energie, verduurzaming, mobiliteit en voedsel en maatschappelijke domeinen zoals zorg, veiligheid en onderwijs. Ten tweede richt de financiering zich op doorgroei van startups en scale-ups. Invest-NL kan durfkapitaal leveren door bijvoorbeeld een belang te nemen in een fonds dat investeert in dergelijke bedrijven. Ook kan Invest-NL zelf participeren in doorgroeiende bedrijven. Tot slot wil Invest-NL internationaal opererende Nederlandse bedrijven ondersteunen op het gebied van export en buitenlandse investeringen. Daarvoor wordt een joint venture gesloten met de ontwikkelingsbank FMO.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland

Conform onze inzet in NL Next-Level start het kabinet met Invest-NL. Invest-NL gaat zich op afstand van de overheid bezighouden met projectontwikkeling en wil de financieringsmogelijkheden van bedrijven en projecten verbeteren. Daarvoor krijgt Invest-NL 2,5 miljard euro kapitaal mee en de beschikking over het overheidsinstrumentarium voor bedrijfsfinanciering en exportstimulering.

Ondernemers zijn de motor van onze economie. Vooral dankzij hun inzet en die van hun werknemers groeide onze economie vorig jaar met 2,2 procent. De verwachting voor dit jaar is dat de Nederlandse economie voor het eerst in tien jaar met meer dan 3 procent groeit. Dat zorgt ook voor een snelle werkloosheidsdaling: in 2015 waren er nog gemiddeld 614.000 Nederlanders werkloos, terwijl dat er dit jaar naar verwachting minder dan 450.000 zijn. Tegelijkertijd wordt de omgeving voor ondernemers complexer. Het is dan ook van groot belang dat er een goede toegang tot ondernemersfinanciering is, de regeldruk minder wordt en dat er wordt geïnvesteerd in kennis en innovatie.

Bron : MKB.nl

Gerelateerde artikelen

Aantal faillissementen in mei gedaald

Aantal faillissementen in mei gedaald

Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vori...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...