Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Gaat mes in Borgstelling MKB Kredieten?

Bij de regeling Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) staat de overheid borg voor bedrijfsfinancieringen. Banken geven eerder een lening als de overheid voor een deel garant staat. Het kabinet vindt dat deze regeling veel te duur wordt. Volgens werkgeversorganisatie MKB-Nederland dreigen er maatregelen.

Met het borgstellingskrediet (BMKB) staat het ministerie van Economische Zaken voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten. Daarbij gaat het om bedrijven die de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden (‘onderpand’, zoals gebouwen of machines). De BMKB-borgstellingsregeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling.

Premies leveren niet genoeg op

Bedrijven die gebruik maken van BMKB betalen daarvoor een premie. Uit berekeningen blijkt nu dat de premie-inkomsten veel lager zijn dan de bedragen die de overheid moet uitkeren voor de gevallen waarin bedrijven niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Een logische maatregel is premieverhoging. Maar volgens MKB-Nederland is dat erg onverstandig. Directeur Leendert-Jan Visser: “Net nu de economie herstelt, moet je niet op de rem trappen. De overheid moet niet alleen naar de kosten kijken, maar ook naar de baten. De regeling heeft veel bedrijven hogerop geholpen en vele faillissementen zijn voorkomen.”

De regeling bestaat al vele tientallen jaren. De overheid stond in 2015 garant voor € 446 miljoen aan financieringen, tegen € 372 in 2014. Dat is een stijging van 20%. In totaal werden er vorig jaar 2.545 leningen verstrekt binnen de BMKB-regeling. In 2014 ging het om 1.949 leningen.

Bron : Euler Hermes

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...