Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Garantiefonds geen overbodige luxe

Onder de kop ‘koekje van eigen deeg voor deurwaarder’ kwam de Telegraaf recentelijk terug op het faillissement van een Haagse gerechtsdeurwaardersorganisatie. Volgens het blad krijgen de twee geschorste gerechtsdeurwaarders van het kantoor nu zelf de schuldeisers op hun dak. Volgens de krant zijn vooral zorgverzekeraars en telecombedrijven, maar ook kleine ondernemers de dupe van het tekort. Blijkens hetzelfde bericht beloopt het tekort richting de 3 miljoen euro.

“Dat is in-en-in triest om te horen” reageert Ed Nijpels, voorzitter van het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders. “Ten eerste is het natuurlijk triest voor de ondernemers die de dupe zijn geworden. En ten tweede is het triest dat deze negatieve geluiden het imago van de beroepsgroep en de branche schaden”.

De krant verhaalt verder over gerechtelijke procedures die worden voorbereid om de deurwaarders persoonlijk aan te spreken. Want slechts een deel van het miljoenentekort zou kunnen worden verhaald op de Staat, die opdraait voor het tekort voor zover dat gelden betreft die geïnd zijn door beslaglegging. Alle vrijwillige betalingen door debiteuren aan de gerechtsdeurwaarder vallen buiten de aansprakelijkheid van de Staat. Het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders dekt wel deze vrijwillig afgedragen gelden.

Nijpels: “Het rumoer rond faillissementen in de deurwaarders- en incassobranche zorgt voor veel onrust onder opdrachtgevers. Die achten de kans klein dat gedupeerde ondernemers iets terug zien van de gelden die al waren geïnd door het failliete kantoor”.

Gevraagd naar de achterliggende oorzaken, schetst Nijpels een trend: “Aan het letten op de kleintjes is ook de incassobranche niet ontsnapt. De druk op het incassoresultaat wordt door opdrachtgevers meer en meer opgevoerd. De risico’s van non incasso en de daarbij behorende incassokosten worden veelvuldig afgewenteld op de incassopartner.”

In tijden dat griffierechten stijgen en beslagleggingen afnemen, vraagt dat om een solide bedrijfsvoering bij de incassopartner. De praktijk bewijst helaas dat dit niet altijd goed gaat!”.

Nijpels heeft ook een oplossing: “Van belang is natuurlijk vooraf te weten dat je zaken doet met een financieel solide kantoor en dat de risico’s zijn afgedekt. Dat kan onder andere door zaken te doen met een gerechtsdeurwaarder die is toegelaten tot het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders. De deelnemers aan het Fonds staan ervoor garant dat geïnde bedragen ook daadwerkelijk terechtkomen bij de opdrachtgevers. Als een aangesloten gerechtsdeurwaarder in financiële problemen komt, worden de reeds geïncasseerde vorderingen door het Garantiefonds uitgekeerd. Het Fonds is daartoe in staat doordat de deelnemers voor elkaar instaan. Een eventueel tekort van de één wordt dan gedragen door de andere deelnemers”.

Alle Fondsdeelnemers worden doorlopend gescreend op strenge vereisten. De eisen voor toetreding (30% solvabiliteit en een liquiditeit van 1,25) zijn aanmerkelijk strenger dan de eisen die wettelijk aan gerechtsdeurwaarders worden gesteld. En de deelnemers worden  gecontroleerd op de kwaliteit van hun risicobeheersing en kantoororganisatie.

De deelnemende kantoren zijn te herkennen aan het logo van het garantiefonds. Natuurlijk zijn de deelnemende kantoren te vinden op de website van het Fonds:  www.ggdw.nl

Bron : Flanderijn

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...