Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Gemeente blijft ver achter met betalingen leveranciers

De gemeente is ver achteropgeraakt met het betalen van leveranciers. In de eerste twee maanden van dit jaar is slechts twee derde van de facturen binnen dertig dagen betaald.

Daarmee blijft Amsterdam ver achter bij de doelstelling tenminste negentig procent binnen dertig dagen te betalen. Bedrijven en ook gesubsidieerde instellingen beklagen zich nu ze langer op hun geld moeten wachten.

Nu staat de teller op 13.500 onbetaalde rekeningen, zegt een woordvoerder van wethouder Udo Kock (Financiën). Vorig jaar ging het op een doorsneedag om 12.000 facturen.

Één systeem

De gemeente begon dit jaar al met een achterstand van 8800 facturen. Kock wilde die stapel per half februari wegwerken. Dat is dus niet gelukt. Extra mensen zijn ingezet, maar het was ‘complexer dan gedacht’.

Udo Kock wilde de stapel half februari wegwerken. Dat is dus niet gelukt
De gemeente bespeurt wel ‘een stijgende lijn’. Begin februari lagen nog 16.500 facturen te wachten en ongeveer de helft van de facturen uit 2016 is betaald. Maar elke werkdag ploffen duizend nieuwe facturen op de mat.

Belangrijker is dat de gemeente sinds de jaarwisseling is overgegaan op één financieel administratiesysteem. Alle 44 stadsdelen en diensten van de gemeente hadden voorheen hun eigen betaalproces. Facturen kwamen bij tientallen mailadressen en postbussen binnen en bleven daar soms maanden hangen.

Zorgwekkend

In hun eigen, afwijkende boekhoudingen werden wettelijke eisen voor facturen slecht nageleefd. Daardoor voldoet één op de vijf binnenkomende facturen niet aan de eisen, met als gevolg weer extra vertraging.

Honderden ambtenaren moeten nu de nieuwe werkwijze ‘inslijpen’. Maar dan zal het ook beter gaan, belooft Kock, met minder vertraging, fouten of mogelijkheden tot fraude.

Die overgang kan niet los worden gezien van de zorgwekkende staat waarin de financiële huishouding van de gemeente verkeerde. Na verschillende grote missers -met als toppunt het overmaken van 188 miljoen aan armoedegelden waar 1,88 miljoen bedoeld was- werd dit in 2015 het onderwerp van een raadsenquête.

Bron : AD

Gerelateerde artikelen

Aantal faillissementen in mei gedaald

Aantal faillissementen in mei gedaald

Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vori...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...