Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Gerechtshof staat politie-staking bij deurwaarders toe

De rechter staat toe dat de politie staakt bij de begeleiding van deurwaarders. In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat het op dit moment niet dringend noodzakelijk is om de actie te verbieden.

Gerechtsdeurwaarders moeten volgens de wet worden begeleid door de politie als bij een beslaglegging de deur dicht blijft, of de deurwaarder de toegang wordt geweigerd.

De politie wil tijdens de acties alleen in schrijnende gevallen een deurwaarder begeleiden. Dan gaat het onder meer om gevallen van acute overlast.

Kort geding

Begin september bepaalde de rechter in een kort geding al dat de politie mag stoppen met de ondersteuning van deurwaarders, als onderdeel van de acties voor een betere cao. Het geding was aangespannen door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De Nederlandse Staat en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, KBvG, waren bij het gerechtshof in Den Haag een spoedprocedure begonnen tegen de politiebonden die actievoeren.

Proportioneel

Het Haagse gerechtshof zegt dat de politie maar weinig actiemiddelen ter beschikking heeft. Daarbij is het volgens de rechter onvermijdelijk dat derden daarvan schade ondervinden.

De rechter vindt wel dat er sprake moet zijn van proportionaliteit, maar op dit moment is de schade niet zo omvangrijk dat het onaanvaardbaar is, aldus het hof.

Deurwaarders teleurgesteld

In een eerste reactie zegt een woordvoerder van de KBvG dat de uitspraak teleurstellend is. Het hof heeft wel een genuanceerde uitspraak gedaan, onder meer over de proportionaliteit van de politie-actie, maar het betekent wel dat ontruimingen en beslagen niet kunnen worden uitgevoerd, aldus de woordvoerder.

Per jaar zijn er volgens de KBvG zo’n 13.000 ontruimingen. Daarbij moet altijd politie aanwezig zijn. Dat werk blijft liggen tot de actie is afgelopen.

Kortgeding 3 september

De politie mag doorgaan met de acties waarbij agenten stoppen met het begeleiden van deurwaarders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanmiddag bepaald, zo melden de politiebonden via Twitter. Het kort geding over de acties was aangespannen door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

Volgens de minister zou het stoppen met begeleiden van deurwaarders “disproportioneel” zijn, omdat zij zonder de hulp van agenten hun werk niet goed kunnen doen. Zo mogen deurwaarders bijvoorbeeld zelf geen deuren openen. Over de acties zei Van der Steur eerder tegen persbureau ANP: “Deurwaarders worden niet voor niets begeleid, omdat ze soms gevaarlijk werk doen. Als het risico voor deurwaarders te groot is en hun werk in gevaar komt, dan stappen we naar de rechter om de acties te laten verbieden.”

De rechter oordeelde echter dat de nieuwste cao-actie van de politie, die maandag al begon, niet buiten proportie is. Voor voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP reden tot tevredenheid, hoewel hij de uitspraak wel had verwacht. Als deurwaarders tijdens hun werk in de problemen komen, kunnen ze overigens nog wel op hulp rekenen.

Van der Steur wil geen geld vrijmaken

Het is niet voor het eerst dat de politiebonden zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor een cao-actie. Toen de politie in april aankondigde om tijdens de internationale cybertop in Den Haag te staken, spande minister Van der Steur eveneens een kort geding aan. De minister kreeg toen gelijk.

Van der Steur en de politiebonden liggen al sinds begin dit jaar in de clinch over een betere cao. Begin vorige maand herhaalde de minister nogmaals dat hij geen extra geld gaat vrijmaken voor agenten. Wat Van der Steur betreft zijn de grenzen van wat mogelijk is nu al “tot het uiterste opgerekt”.

Betere cao

Politiemedewerkers voeren actie voor een betere cao. In mei kondigde de vakcentrale FNV al aan dat er stakingen zouden komen, nadat de onderhandelingen waren vastgelopen. Sindsdien zijn er verschillende acties geweest.

bron: nos,nl; nrc.nl

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

VCMB verwelkomt Graydon als nieuw lid

Graydon gelooft dat transparantie het vertrouwen tussen zakenpartners versterkt. Als ondernemingen een goed beeld hebben van de opportuniteiten die er...

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...