Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Graydon onderzoek: Aantal starters weer in de lift

Graydon Kwartaalmonitor eerste helft 2018: Nederlandse bedrijvigheid groeit met 2,6 procent, 112.237 nieuwe bedrijven gestart.

De Nederlandse bedrijvigheid is tijdens de eerste helft van 2018 met 2,6 procent gegroeid.

Voor het eerst in twee jaar tijd is het aantal startende bedrijven toegenomen. Het aantal faillissementen is met bijna een derde afgenomen en ook zijn er minder bedrijven opgeheven. Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Tijdens de eerste zes maanden is de bedrijfspopulatie met 71.924 bedrijven gegroeid. Vooral de Bouwnijverheid behoort momenteel tot de snelst aangroeiende sectoren.
In de eerste jaarhelft van 2018 zijn er 112.237 nieuwe bedrijven gestart, ruim één procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. “Ondanks de aantrekkende economie zagen we de afgelopen jaren een rem op het aantal startende bedrijven”, zegt Gert van den Berg van Graydon. “Die trend heeft zich tijdens de eerste helft van dit jaar gekeerd. Zo zien we een stijging van het aantal starters tijdens de eerste jaarhelft. Dat toont aan dat er niet alleen meer vertrouwen is bij ondernemers, maar ook meer ruimte voor nieuwe innovatieve bedrijvigheid.”
image
De trend van het dalend aantal faillissementen (-29,4%) en opheffingen (-22%) zet zich in 2018 door. Zo gingen er tijdens de eerste helft van 2018 bijna 500 bedrijven minder failliet dan in dezelfde periode in 2017. De netto-groei, die wordt becijferd door het aantal startende bedrijven (112.237) te verminderen met het aantal opheffingen (38.614) en faillissementen (1.699), is met 17 procent sterker toegenomen dan vorig jaar.

Energie en Bouwnijverheid koploper in groei

Zowel de Energiesector als de Bouwnijverheid vallen op als koplopers in groei. In vergelijking met de eerste helft van vorig jaar, groeit de bedrijvigheid in de Energiesector anderhalve keer harder. Dat komt vooral omdat de sector een forse toename kent van het aantal starters in de eerste helft van dit jaar. Dit jaar zijn er binnen de sector 345 bedrijven gestart, een ruime verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Ook de Bouwnijverheid kent een forse toename van het aantal starters. Op dit moment is ruim één op de tien starters actief in de bouwsector, blijkt uit de Kwartaalmonitor van Graydon. Het aantal starters in de Bouw is in vergelijking met vorig jaar met ruim een kwart (27,6%) gestegen. “Met een historisch laag aantal faillissementen, zorgt dit voor een flinke groei van de sector”, licht Van den Berg toe. “Zowel de Bouw als de Energie profiteren van de sterk aantrekkende vraag in de woningmarkt.”
In absolute zin is de Zakelijke dienstverlening de sector met de grootste netto-groei. Deze sector is tijdens de eerste helft van 2018 met 15.541 bedrijven toegenomen, een stijging in netto-groei met 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. De Zakelijke dienstverlening heeft dan ook een aandeel van ruim 20 procent in de groei van de Nederlandse bedrijvigheid.
image

Helft van de groei komt uit Zuid- en Noord-Holland

Zuid-Holland (+17.902 bedrijfsentiteiten) en Noord-Holland (+17.198 bedrijfsentiteiten) zijn in de eerste helft van 2018 de provincies die de meeste netto-groei in absolute zin kennen. Beide provincies zijn samen verantwoordelijk voor nagenoeg de helft van de netto-groei van het gehele Nederlandse bedrijfsleven. Door deze dominante positie in de bedrijvigheid, zijn ze ook koplopers in het aantal starters, faillissementen en opheffingen.
In vergelijking met de eerste jaarhelft van 2017 is de netto-groei het meeste toegenomen in de provincies Zeeland (+41%), Zuid-Holland (+23%) en Noord-Brabant (+21%). Er is geen enkele provincie die geen grotere netto-groei kent dan een jaar geleden. De stijging is echter het minst in Groningen, waar de bedrijvigheid slechts 2 procent harder groeide in vergelijking met vorig jaar. Dat komt vooral omdat het aantal starters in deze provincie het meest is afgenomen (-10%).
Graydon Kwartaalmonitor Q2 2018.pdf
1.56 MB

Bron: Graydon, beeldmateriaal Baaz.nl

Gerelateerde artikelen

© 2019 VCMB Maatwerk software door Way2Web

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...