Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

‘Hou burgers uit de schulden door afschaffen toeslagen’

bekijk video

“De overheid moet zich ervan bewust worden dat het zelf een grote veroorzaker is van schulden” José Manshanden, Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving

Het ingewikkelde systeem van zorg- en huurtoeslagen zorgt ervoor dat veel mensen diep in de schulden belanden. Het nieuwe kabinet moet de toeslagen daarom afschaffen en vervangen door een simpeler belastingstelsel. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving vandaag in een advies aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Er moet nu echt wat gebeuren, zegt José Manshanden van het onafhankelijke adviesorgaan voor de regering. ,,De overheid moet zich ervan bewust worden dat het zelf een grote veroorzaker is van schulden.”

De Belastingdienst keert toeslagen nu uit als voorschot op basis van een geschat inkomen. Achteraf kijkt men of het klopt. Als blijkt dat er een fout is gemaakt, moet er geld terugbetaald worden. Maar vaak hebben mensen het dan al uitgegeven en is er geen spaarpot achter de hand. Daarnaast zijn de regelingen ingewikkeld en lopen schulden vaak automatisch op, waardoor de problemen snel groeien.

Daarom moet er volgens de Raad een eenvoudiger belastingstelsel komen, zonder dat mensen met lage inkomens erop achteruitgaan.Vakbonden en werkgevers, verenigd in de SER, moeten zich buigen over een alternatief systeem.

Niet stilzitten

Ondertussen mag de politiek niet stilzitten, vindt de regeringsadviseur. Op de korte termijn moet de Belastingdienst toeslagen direct storten op de rekening van de organisaties waarvoor die bedoeld zijn. Zorgtoeslag dus gelijk naar de zorgverzekeraar, huurtoeslag naar de woningcorporatie en kinderopvangtoeslag naar de crèche. In het laatste geval wordt daar al mee geëxperimenteerd.

Klijnsma vindt het een goed idee als toeslagen direct worden overgemaakt. ,,Daarvoor moeten woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars afspraken maken met de Belastingdienst”, reageert ze.

Klijnsma erkent dat de toeslagen nu gecompliceerd zijn. ,,Het gaat helaas niet altijd goed, maar er is al veel verbeterd. Bij het terugvorderen treffen zorgverzekeraars, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Belastingdienst steeds vaker persoonlijke betalingsregelingen. Daarnaast is er onlangs een wet van mij aangenomen die zorgt schuldeisers er altijd rekening mee moeten houden dat mensen genoeg geld overhouden om van te leven.”

Problematische schulden

Bijna één op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden (tussen de 1,3 en 1,4 miljoen huishoudens). Schuldenaars hebben geregeld last van hun gezondheid, zoals chronische stress, slapeloosheid en depressie.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens ontvangt een inkomensafhankelijke toeslag voor de zorg, huur of kinderen.

Waarom helpt het om de toeslagen af te schaffen?

,,Toeslagen zijn bedoeld voor mensen met lage inkomens, die vaak ook laagopgeleid zijn. Juist zij die het zo hard nodig hebben, hebben moeite om het systeem te begrijpen. Toeslagen worden vooruit betaald op basis van het geschatte inkomen. Veel mensen vinden het lastig om hun inkomen in te schatten of ze hebben wisselende baantjes. Als het dan later niet blijkt te kloppen, moeten ze het geld terug betalen. Maar dan is het onbedoeld al uitgegeven. Deze mensen hebben vaak geen buffertje. De overheid moet zich ervan bewust worden dat het zelf een grote veroorzaker is van schulden.”

“Burgers moeten het uitgangspunt zijn, niet de instantie” José Manshanden, Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving

Als er geen toeslagen meer zijn, verliezen mensen met lage inkomens toch juist geld?

,,Er moet een eenvoudiger belastingsysteem ontwikkeld worden, waarmee lage inkomens worden gecompenseerd. Wij stellen voor om de SER daarover advies te vragen. Op de korte termijn moet de Belastingdienst toeslagen direct overmaken naar de zorgverzekeraar en woningcorporatie. We pompen het geld nu rond, maar het kan veel simpeler.”

Een systeem veranderen blijkt altijd lastig in Den Haag.

,,Het is niet eenvoudig, maar dat moet je voor lief nemen. Burgers moeten het uitgangspunt zijn, niet de instantie.”

U pleit ook voor een zorgplicht voor overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wat is dat?

,,Ze moeten op tijd signaleren dat er een betaalachterstand is. Nu komt het voor dat er pas na zes maanden aan de bel wordt getrokken. Ook moeten ze hulp aanbieden als iemand een achterstand oploopt en vooraf controleren of iemand kredietwaardig is.”

Mensen hebben toch een eigen verantwoordelijkheid?

,,Zeker, maar die eigen verantwoordelijkheid schatten we vaak te hoog in. De overheid gaat bovendien te vaak uit van wantrouwen: dat mensen niet willen betalen. Maar bij veel mensen is het een kwestie van niet kunnen. Mensen begrijpen officiële brieven vaak al niet.”

U bent van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving. Waarom houdt u zich met schulden bezig?

,,Schulden hebben een groot effect op de gezondheid. Het leidt tot chronische stress, waardoor mensen nog moeilijker verstandige financiële keuzes kunnen maken. En als je ziek wordt en niet kunt werken, loop je ook risico op financiële problemen. Daar moeten hulpverleners veel meer oog voor hebben.”

Bron : AD

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...