Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

‘Hulp bedrijven bij aanpak fraude moet vergoed worden’

Bedrijven die door de curator worden verplicht om te helpen met informatie bij onderzoek naar faillissementsfraude, moeten daarvoor een vergoeding krijgen. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het wetsvoorstel over de versterking van de positie van de curator. De behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer begint deze week.

Hoge kosten

Volgens het wetsvoorstel krijgt de curator, naast zijn kerntaak van het afhandelen van faillissementen, de taak om faillissementsfraude te signaleren bij de rechter-commissaris. Hij kan daartoe derde partijen zoals accountants, banken, administrateurs en ict-bedrijven verplichten om informatie te verstrekken of administratie ter beschikking te stellen. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW kunnen daar hoge kosten mee zijn gemoeid. Daar zou een ‘redelijke vergoeding’ tegenover moeten staan.

Noodzakelijke informatie

Duidelijk moet zijn dat de informatie noodzakelijk is en niet op een andere manier verkregen kan worden door de curator. De rechter-commissaris moet bepalen of sprake is van een onredelijk of disproportioneel verzoek aan derden, aldus de ondernemersorganisaties. Zij juichen de inzet van curatoren bij de bestrijding van faillissementsfraude wel toe.

bron: MKB

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...