Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Kabinet past noodpakket aan na kritiek

Het kabinet past het noodpakket aan om tegemoet te komen aan alle kritiek. Zo wordt de noodsteun met een maand verlengd tot 1 oktober. Ook kunnen ondernemers een hogere vergoeding krijgen voor hun vaste lasten.

De betrokken ministers hebben de afgelopen dagen veel overlegd met werkgeversorganisaties en de vakbonden. Die hadden veel kritiek op het steunpakket dat vorige week werd  gepresenteerd. Later vandaag debatteert de tweede kamer over het pakket en de aanpassingen.

Het tweede steunpakket zou eigenlijk lopen van 1 juni tot 1 september. Dat wordt nu vrijwel zeker met een maand verlengd. Dat betekent dat ondernemers een maand langer kun rekenen op financiële steun als zij door de coronacrisis hun omzet hebben zien kelderen. Vooral in de horeca en de reisbranche zijn de problemen groot.

Kosten

De verlenging van het noodpakket kost de overheid naar schatting nog eens 4,55 miljard euro extra. Dat komt bovenop het bedrag van 13 miljard van het oorspronkelijke ‘Steunpakket 2.0’ zoals dat vorige week werd gepresenteerd.

Daarnaast gaat de tegemoetkoming die bedrijven kunnen krijgen voor hun vaste lasten omhoog van maximaal 20.000 euro naar waarschijnlijk 50.000 euro. Die vergoeding is afhankelijk van hoeveel omzetverlies een bedrijf heeft als gevolg van de coronacrisis. Eerder trokken werkgevers aan de bel dat het bedrag van 20.000 euro voor veel middelgrote bedrijven bij lange na niet genoeg was en er daardoor faillissementen dreigen.

Het kabinet zegt te willen onderzoeken of ondernemingen die ook na 1 oktober nog ‘zeer forse omzetdervingen doormaken’ en die als gevolg van overheidsmaatregelen rond het coronavirus geen zicht hebben op verbetering, door de overheid ondersteund kunnen worden.  Te denken valt bijvoorbeeld aan bedrijven in de evenementenbranche die voorlopig nog geen festivals kunnen organiseren als het verbod daarop ook na 1 oktober nog geldt.

Ontslagboete

Tot slot doet minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) een handreiking naar de vakbonden. In het nieuwe steunpakket vervalt de ontslagboete voor werkgevers. Bedrijven die loonsubsidie aanvragen en desondanks personeel ontslaan, moeten wel de ontvangen loonsubsidie voor die werknemers terugbetalen maar niet meer een extra opslag zoals in het eerste steunpakket nog wel was geregeld. Dat leidde tot furieuze reacties van de bonden en oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

Koolmees past de loonsubsidieregeling nu aan. Bedrijven die om bedrijfseconomische redenen (reorganisaties) meer dan twintig werknemers ontslaan, zijn nu al wettelijk verplicht daarover te overleggen met de bonden en de ondernemingsraad. Om te zorgen dat bedrijven dat ook echt doen en geen misbruik maken van de crisis, wordt in de nieuwe loonsubsidieregeling vastgelegd dat ze 5 procent boete over de hele ontvangen loonsom moeten betalen als ze dat verzuimen.

Als een bedrijf er niet uitkomt met de bonden moeten ze hebben geprobeerd er uit te komen door bemiddeling aan te vragen. Daarvoor wordt bij de Stichting van de Arbeid een speciale commissie opgericht.

Het kabinet heeft altijd gezegd breed draagvlak te zoeken voor het noodpakket. De kosten zijn immers hoog en zullen ook door  volgende kabinetten moeten worden terugbetaald. Maar zeker met het schrappen van de ontslagboete streek Koolmees tegen de haren van veel partijen in. Die vinden dat bedrijven die met belastinggeld overeind worden gehouden niemand mogen ontslaan en spraken van ‘gesubsidieerd ontslag’.

Zzp’ers

Ook de steunmaatregel voor zzp’ers wordt met een maand verlengd. Zij kunnen bij hun gemeente aankloppen. Zelfstandigen die minder dan 1500 euro (paren) of 1050 euro (alleenstaanden) aan inkomen hebben, krijgen een aanvulling. Wel telt het inkomen van de partner mee.

Bron: AD.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...