Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Maart 2015 – Vooruitzichten faillissementen

De economische omstandigheden in de eurozone blijven uitdagend met faillissementen die nog steeds 70% hoger liggen dan in 2007. De magere 7% afname in de verwachte faillissementen voor 2015 duidt op weinig tot geen verbetering voor meer dan de helft van de landen die zijn onderzocht en vraagt om voortdurende waakzaamheid door consumenten en banken. Lees meer in het Rapport Atradius maart 2015

Aantal faillissementen blijft ondanks daling nog hoog

Hoewel het aantal faillissementen in Nederland in 2015 naar verwachting met 15 procent zal dalen, is het aantal bedrijven dat failliet gaat nog steeds erg hoog: maar liefst 42 procent hoger dan in 2007. Hoewel de economische vooruitzichten verbeteren, zijn er nog veel Nederlandse bedrijven die zich in de gevarenzone bevinden, met name in de detailhandel en de gezondheidszorg.
Er doet zich in Nederland een vergelijkbare ontwikkeling voor als in 2014. Hoewel toen sprake was van een flinke daling met 20 procent was het een moeilijk jaar, met 70 procent meer faillissementen dan in 2007. Nog steeds zijn de omstandigheden voor veel bedrijven erg uitdagend. Zo kampen veel sectoren met overcapaciteit, terwijl de consumentenbestedingen onvoldoende toenemen. Hierdoor wordt vooral de detailhandel getroffen, terwijl de gezondheidszorg wordt geconfronteerd met de gevolgen van veranderende wetgeving en een toenemende kostendruk. In de loop van 2015 zullen de vooruitzichten verbeteren. Zo zullen de consumentenuitgaven weer toenemen door de dalende werkloosheid en stijgende koopkracht. Bedrijven zijn meer bereid te investeren en ook de export stijgt doordat de euro in waarde daalt.

Faillissementen eurozone op historisch hoog niveau

Voor Nederland als exportland is het van belang te weten dat de economische omstandigheden in de eurozone voorlopig nog uitdagend blijven. In veel Europese landen is sprake van een hoog aantal faillissementen. Tot nu toe heeft het economisch herstel een beperkte impact op het historisch hoge niveau van het aantal faillissementen, dat 70 procent hoger ligt dan in 2007. In Spanje, Portugal en Italië is het aantal faillissementen drie keer zo hoog als in 2007. De zuidelijke landen kruipen echter langzaam uit de recessie. Zo daalt het aantal faillissementen in Spanje (20 procent) en Portugal (11 procent).

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...