Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Meldplicht datalekken Samen goed voorbereid

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken in werking getreden. Deze meldplicht is een uitbreiding op de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en houdt in dat organisaties direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het CBP) zodra er een ernstig datalek is geconstateerd. Maar, wat betekent dit voor ons en voor onze klanten?

Wat moet u doen?

In de credit management branche worden niet alleen persoonsgegevens verwerkt, maar ook gevoelige gegevens zoals burger service nummers en schuldeninformatie. Het is daarom belangrijk dat u nadenkt over uw processen voor verwerking van persoonsgegevens en over de beveiliging daarvan.
Heeft u de verwerking van de persoonsgegevens gemeld bij het CBP? Is een aanvullende melding nodig voor een uitbreiding van activiteiten (zoals het beslagregister)?

Gegevensverwerking in de ASP-omgeving

EuroSystems klanten die gebruik maken van onze ASP-oplossing, hebben hiermee al aan een belangrijke voorwaarde voldaan. Zij verwerken hun persoonsgegevens in een streng beveiligde omgeving. EuroSystems Automatisering B.V. verzorgt de ASP-omgeving. Wij zorgen dat klanten hun gegevens op een veilige manier kunnen verwerken op onze servers in beveiligde datacenters. EuroSystems verzorgt de benodigde firewall, hardware, systeembeheer op de server, back-ups en software updates. Daardoor zijn wij bewerker in de zin van de meldplicht datalekken. De klant is zelf verantwoordelijk voor de persoonsgegevens die zij op de ASP-omgeving verwerkt.

Ook EuroSystems is voorbereid

EuroSystems heeft haar ASP-klanten persoonlijk geïnformeerd over de procedures en afspraken bij het voorkomen van een (ernstig) datalek. Mocht er zich onverhoopt een dergelijke situatie voordoen, dan kunnen wij onze klanten binnen 24 uur bereiken. Ook buiten kantoortijden.
Meer informatie over de toepassing van deze wet kunt u onder andere vinden op de website van het CBP (www.cbpweb.nl).

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...