NDA Incasso: Professioneel debiteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van je klantenrelatie.

Professioneel debiteurenbeheer is belangrijk onderdeel klantrelatie.

Gaandeweg de coronacrisis lijkt het of debiteurenbeheer in een winterslaap is gesukkeld. Veel bedrijven hebben moeite hun rekeningen te betalen. In deze crisis zijn er gelukkig ook bedrijven voor wie dit niet geldt. Het is helaas een misvatting te denken dat het niet klantvriendelijk is om nu te vragen om betaling van een factuur.

“Zoek contact met de klant en ga het gesprek aan. Weet wat er speelt, anticipeer hierop en maak afspraken”, stelt Marion op de Haar-Spoelma, directeur van NDA Incasso. “Ik zie veel bedrijven een passieve houding aannemen ten aanzien van hun
debiteurenbeheer. Persoonlijk vind ik dit onbegrijpelijk en niet de juiste weg om samen de crisis te doorstaan.

Bedrijven investeren veel in klantrelatie en kwaliteit van contactmomenten met de klant: aan de voorkant in de sales, de service, de klachtenafhandeling en de facturatie. De opvolging van een onbetaalde factuur is echter ook een contactmoment.

Professionele opvolging is van groot belang. Doe dit zelf, of vraag hulp door een incassobureau in de arm te nemen met expertise in debiteurenbeheer. Wanneer dit met compassie wordt gedaan, komt men veelal samen met de klant tot een oplossing.” Zeker in tijden van crisis is begrip belangrijk, gaat Op de Haar-Spoelma verder. “Bied ook als incassopartner een luisterend oor.

Besteed aandacht voor de problemen die er zijn. Waarom is er nog niet betaald? Door de coronacrisis is het lastig mensen telefonisch te bereiken en zijn meer belpogingen nodig. Een incassobureau beschikt over mankracht.

Bij assistentie in debiteurenbeheer kan met de incassopartner worden overeengekomen, dat de factuur in eerste instantie nog niet wordt verhoogd met incassokosten. Onbetaalde facturen moet je niet willen laten liggen. Daar verspeel je omzet mee. Iemand die het contact zoekt en begrip toont, investeert in zijn klant. Een klant zal het waarderen wanneer hij zich gesteund voelt in lastige tijden.” Door de coronacrisis is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor goed klantcontact, besluit Op de Haar-Spoelma. “Niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant.”