Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Nederland groeit 0,5 procent in tweede kwartaal

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hiermee blijft de economische groei tegen de verwachtingen in gelijk aan de groei in het eerste kwartaal.

Op jaarbasis versnelt de economische groei juist. In het eerste kwartaal was de economie vergeleken met een jaar eerder met 1,7 procent gegroeid. Nu staat dit cijfer op 2 procent.

Het tweede kwartaal van dit jaar had wel een werkdag meer vergeleken met het tweede kwartaal van 2018. Hiervoor gecorrigeerd groeide de economie met 1,8 procent.

De toename van het zogeheten bruto binnenlands product (bbp) is vooral te danken aan de investeringen in vaste activa, de consumptie door huishoudens en het handelssaldo.

Consumenten geven meer uit

Zo werd er 5,3 procent meer geïnvesteerd in vaste activa zoals woningen, gebouwen, vliegtuigen en machines. Dit hing samen met de hoge bezettingsgraad van machines in de industrie. Ook bij het begin van het derde kwartaal in juli was de bezettingsgraad hoger dan gemiddeld in 2018.

Consumenten droegen bij aan de economische groei doordat ze 1,7 procent meer hebben uitgegeven vergeleken met een jaar geleden. In het eerste kwartaal stegen de consumentenuitgaven met 0,7 procent. Zo gaven ze meer uit aan elektrische apparaten, kleding, woninginrichting en diensten.

In de rest van Europa worden juist lagere groeicijfers gerapporteerd. In Duitsland is zelfs sprake van een krimp van de economie. De grootste economie van de eurozone had vooral last van een afname van de buitenlandse handel.

Eerder woensdagochtend werd al bekend dat de spanning op de arbeidsmarkt verder is opgelopen. Het aantal vacatures steeg opnieuw, terwijl het aantal werklozen daalde. Per 100 werklozen waren er eind juni 93 vacatures. In het eerste kwartaal stond deze verhouding nog op 88 vacatures.

Bron: Nu.nl

 

Gerelateerde artikelen

© 2020 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...