Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

‘Nederlanders weten te weinig over online gevaren’

Er is een toenemende en reële dreiging in het digitale domein. Burgers, overheid en bedrijfsleven moeten in actie komen. Deze dringende boodschap brachten VNO-NCW en MKB-Nederland vorige maand. De ondernemingsorganisaties ondersteunen dan ook Alert Online. Deze vandaag gestarte campagne moet de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity vergroten, via onder meer een CyberskillsTest.

Helft kent risico, maar handelt er niet naar
Nederlanders weten te weinig over online gevaren en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Ook onderschatten zij de kans dat zij slachtoffer worden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016)’ van Alert Online.
Hoewel de helft van de Nederlanders bekend is met online risico’s, gedraagt lang niet iedereen zich daarnaar. Zo verzuimen veel Nederlanders automatische updates aan te zetten (52%) of regelmatig back-ups te maken (ook 52%). En dit terwijl deze maatregelen cruciaal zijn om computers en servers tegen ransomware te beschermen en schade bij besmetting te beperken.
Cybercrime: één op de drie ondernemers heeft er al mee te maken, blijkt uit onderzoek van Forum.

5 tips om gevaren te verminderen
Vijf tips van Alert Online om online gevaren te verminderen zijn: Maak regelmatig back-up van bestanden en update software direct (automatisch updaten vergemakkelijkt dit). De initiatiefnemers van Alert Online waarschuwen verder om niet zomaar op bijlagen of links in e-mails te klikken en de eigen online privacy te beschermen. Ook is het voor iedereen online nodig kritisch te zijn op te blijven. Wie vraagt bijvoorbeeld om persoonlijke informatie? En is het echt nodig een kopie van een identiteitsbewijs te sturen?

200 partners steunen Alert Online
Alert Online is een initiatief van de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de wetenschap. Tweehonderd partijen zetten zich in om de bewustwording en kennis over online veiligheid te vergroten en digitaal veilig gedrag te stimuleren. Deze bewustwordingscampagne is dit jaar van 3 tot en met 14 oktober 2016 en staat dit jaar in het teken van cyberskills – weten, kunnen en doen. Doe de test op Alert Online.
De campagne Alert Online 2016 wordt georganiseerd door ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Bron : VNO-NCW

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...