Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Nederlandse staat stopt miljardengarantie voor
bedrijfskrediet en goederenstroom

 

In het kort

De borgstellingsregeling van €12 mrd die het kabinet vorig jaar april optuigde om de goederenstromen tussen bedrijven draaiende te houden, stopt na 30 juni.
Het ging om een vangnet voor de commerciële kredietverzekeraars die daarmee dekkingen konden blijven geven en zo €200 mrd aan handel mogelijk maken.
De schadeuitkeringen zijn tot nu toe lager gebleken dan verwacht. Het grootste deel moet nog komen in 2021. Al met al heeft de staat tot nu toe winst geboekt op de regeling.
De Nederlandse staat stopt na 30 juni met een programma van miljardensteun dat ruim een jaar geleden was opgetuigd om het handelsverkeer op peil te houden in coronatijd. De borgstellingsregeling ter waarde van €12 mrd was in feite een vangnet voor commerciële kredietverzekeraars die de betalingsrisico’s van veel kwetsbare sectoren afdekken en in totaal zo’n €200 mrd aan handel mogelijk maken.

Kwetsbaar

Nu de zwaarst getroffen sectoren, waaronder de detailhandel, horeca en toerisme, weer beginnen te draaien zijn ze minder kwetsbaar. De andere steunmaatregelen maken de risico’s beter te overzien. Al met al is de borgstelling overbodig geworden, zo hebben de kredietverzekeraars in overleg met het ministerie van Financiën geconcludeerd.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief hield in april vorig jaar nog rekening met €1 mrd verlies voor de staatskas vanwege slechte betalingsrisico’s, zo vertelde hij in gesprek met het FD. Maar de schatkist is er uiteindelijk alleen maar beter van geworden, zeggen de drie grootste kredietverzekeraars terugblikkend nu tegenover het FD.

‘Er is geen enkele reden om door te gaan met deze overheidsgaranties, omdat we de situatie inmiddels zelf kunnen managen en veel meer weten. De markt is beter voorspelbaar’, zegt Mike de Bresser, bestuursvoorzitter van kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland. Hij verwijst naar het historisch lage aantal faillissementen afgelopen jaar. Dat is vooral te danken aan de vele steunprogramma’s van de overheid. De handel en goederenstromen bleven grotendeels doorlopen vanwege de overheidsdekking.

Premie-inkomsten afstaan

De kredietverzekeraars moesten in ruil voor het vangnet beloven hun premie-inkomsten af te staan aan de overheid, met uitzondering van een vergoeding voor operationele kosten. Het mag dan in financiële zin een mager jaar zijn geweest voor de kredietverzekeraars, maar ‘we zijn blij met de rust die dit programma in de markt gebracht heeft. Het heeft vele faillissementen voorkomen en het doel is bereikt’, zegt de Nederlandse ceo Tom Kaars Sijpesteijn van kredietverzekeraar Atradius.

Het is geen verrassing dat de Nederlandse staat de miljardenborgstelling stopzet vanaf 1 juli; omringende landen waaronder Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk hebben hetzelfde besluit genomen. Dat gebeurde ook in die landen in nauw overleg met de drie commerciële verzekeraars, die de wereldwijde markt voor kredietverzekering grotendeels in handen hebben.

‘Paniek’

De drie Nederlandse takken klopten eind maart van 2020 zelf aan bij Financiën met de vraag om een overheidsvangnet te spannen omdat ze de risico’s niet meer konden overzien. ‘Er was toen behoorlijke paniek in de markt, en dit vangnet was hard nodig’, blikt Edwin Busio van de Nederlandse tak van kredietverzekeraar Coface terug. ‘Binnen enkele weken hadden we dit samen opgetuigd en was het door de Tweede Kamer geloodst, als één van de eerste landen in Europa. Daar wil ik hen wel een compliment voor maken.’

Winkelierskoepel InRetail zegt desgevraagd dat de maatregel goed heeft gewerkt voor de achterban, maar heeft nog wel zorgen over eventuele premieverhogingen na afloop van de staatsgaranties. ‘We houden de vinger aan de pols’, aldus een woordvoerder.

Volgens de kredietverzekeraars is het echter eerder logisch om premieverlagingen te verwachten aangezien veel sectoren weer gaan draaien na een periode met hogere risico’s en premiestijgingen. Wel zal de markt lastig te voorspellen blijken. De Bresser van Euler Hermes: ‘Er zijn wel dekkingen in de lucht die we zonder staatssteun nooit gegeven zouden hebben. We voeren nu het gesprek of die nog nodig zijn. Er komt nog een hobbel van faillissementen in sectoren die er voor corona al niet al te best voor stonden, dat is zeker.’

Bron: FD.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...