Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

NHG breidt vangnet uit voor huiseigenaren
tijdens coronacrisis

Nationale Hypotheek Garantie schiet huiseigenaren te hulp die hun hypotheeklasten niet langer kunnen dragen door de coronacrisis. Deze mensen krijgen ruimte om maximaal 9 procent van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen mét behoud van NHG.

Hierdoor kunnen geldverstrekkers woningeigenaren oplossingen aanbieden met behoud van het vangnet dat NHG biedt met het zogenoemde waarborgfonds. Terugbetaling van de achterstand vindt plaats op basis van afspraken tussen geldverstrekker en de consument.

Geldverstrekkers kunnen de zogenoemde Woonlastenfaciliteit aanvragen bij NHG. Als een klant uitstel van betaling wordt verleend – of wanneer sprake is van een betalingsachterstand – dan staat NHG middels de Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag tot maximaal 9 procent van de oorspronkelijke hypotheeksom. Bijvoorbeeld: als de klant een hypotheekschuld heeft van 200.000 euro, dan staat NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro.

Afspraken

NHG maakte onlangs met diverse partijen afspraken om ervoor te zorgen dat huiseigenaren niet op straat komen te staan ten tijde van de coronacrisis. Arjen Gielen, bestuurder van NHG, draagt zijn steentje graag bij: ,,Vanwege het coronavirus komen diverse consumenten in de problemen. Gelukkig verlenen geldverstrekkers drie maanden uitstel van betaling. Met de WLF-regeling geeft NHG zowel de woningeigenaar als de geldverstrekker de ruimte om de betalingsachterstanden langer dan drie maanden op te laten lopen.’’

Het is aan de geldverstrekker om met de consument te bekijken hoeveel ruimte wenselijk en verantwoord is .,,Daarmee zorgen we er samen voor dat we ruimte en daarmee rust bieden, maar wel op een verantwoorde manier’’, aldus Gielen. ,,Indien woningbehoud toch onverhoopt geen optie blijkt, dan biedt NHG een vangnet door een eventuele restschuld kwijt te schelden als de woningeigenaar aan de criteria daarvoor voldoet.”

In deze moeilijke tijd moeten we er met zijn allen voor zorgen dat mensen zo min mogelijk in de financiële problemen komen, aldus Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.

Minister

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is blij met het initiatief van NHG: ,,In deze moeilijke tijd moeten we er met zijn allen voor zorgen dat mensen zo min mogelijk in de financiële problemen komen. Daarom is het goed om te zien dat ook NHG bijspringt om huiseigenaren te helpen die in acute geldproblemen komen als gevolg van de corona-crisis.”

NHG ontwikkelde de Woonlastenfaciliteit (WLF) tijdens de kredietcrisis van 2009. Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden die tijdens de kredietcrisis werden gesteld versoepeld. Zo geeft NHG geldverstrekkers toestemming om de WLF gedurende maximaal drie maanden toetsingsvrij toe te passen. Hierdoor maakt NHG het proces makkelijker en toegankelijker. Indien de ontwikkelingen rondom de coronacrisis dit vereisen kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Indien de geldverstrekker en de consument langer gebruik willen maken van de WLF (tot maximaal de huidige 9 procent) dan moet de klant naar draagkracht betalen. De geldverstrekker zal hierover contact opnemen met de klant.

Bron: AD.nl

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...