Nog geen recessie, economie groeide in tweede kwartaal

Ondanks de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en het torenhoge personeelstekort zitten we nog niet in een recessie. Sterker nog: de economie groeide in het tweede kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wie puur naar de cijfers kijkt, ziet een goednieuwsshow. De investeringen namen toe, het handelssaldo was positief en huishoudens gaven meer uit dan in de eerste maanden van 2022. Er is wel een flinke maar. Zo waren horeca en niet-essentiële winkels in het eerste kwartaal nog gesloten vanwege de lockdown.

Het handelssaldo (export minus import) en de investeringen droegen het meest bij aan de economische groei. De investeringen stegen met 5,2 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 2,7 en 1,6 procent toe.

Het gaat om een voorlopige berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal. Door corona kunnen de latere cijfers meer afwijken dan gebruikelijk is, aldus het CBS.

Kapper en restaurants

Op jaarbasis gezien besteedden consumenten in het tweede kwartaal (gecorrigeerd voor inflatie) 5,3 procent meer uit dan een jaar eerder. We gaven vooral meer uit aan horeca, cultuur en recreatie, en vervoer en communicatie. Aan goederen zoals voeding, woninginrichting en vervoermiddelen besteedden we minder dan een jaar eerder.

Ook verbruikten huishoudens minder gas door het relatief zachte weer.

Vorige kwartaal

In mei meldde het CBS nog dat de groei van de economie tot stilstand was gekomen. In de eerste drie maanden van het jaar was onze economie even groot als in het laatste kwartaal van 2021.

Zowel de overheid (-4 procent) als consumenten (-0,1 procent) gaven minder uit in vergelijking met eind vorig jaar, aldus het CBS toen. Maar daar staat tegenover dat de investeringen van bedrijven stegen (met 0,8 procent). Verder daalde de export wel (met 0,5 procent), maar de import nam nog meer af (met 1,3 procent).

Bron: RTLNIEUWS