Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Noodknop’ voor mensen met schulden bij
UWV of Belastingdienst

Mensen met problematische schulden krijgen gedurende de coronacrisis hulp van de overheid. Ze kunnen tijdelijk uitstel van betaling krijgen bij overheidsorganisaties. Door de coronacrisis hebben steeds meer mensen schulden.

De adempauze voorkomt dat mensen, die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.

Noodknop

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) hanteert sinds dit voorjaar al een dergelijke noodstopprocedure. Volgens Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) is die regeling een succes en maken er al meer dan 600 mensen gebruik van.

Daarom wil ze de noodknop-regeling uitbreiden. Mensen die schulden hebben bij andere overheidsorganisaties, zoals bij het UWV of de Belastingdienst, kunnen een adempauze van vier maanden krijgen.

Voorwaarde is dat degene zich vervolgens meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente.

Schulden door corona

Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt, zoals zelfstandig ondernemers en jongeren. Meestal zijn dat kwetsbare mensen die al weinig buffers hadden.

Precieze cijfers van het aantal mensen dat in de schulden is geraakt tijdens de crisis, zijn er niet.

Geen huisuitzettingen

Het kabinet wil ook gaan praten met betrokken partijen om te kijken of er nog meer maatregelen genomen kunnen worden om mensen met schulden tegemoet te komen.

Het kabinet heeft al met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen afgesproken dat er gedurende de crisisperiode in principe geen huisuitzettingen mogen worden gedaan. Voor onder meer gerechtsdeurwaarders en overheidsorganisaties geldt dat zij tijdelijk soepeler omgaan met het invorderen van schulden.

Ook verlaagt het kabinet tijdelijk de maximale kredietvergoeding om consumenten beter te beschermen tegen hoge kosten van krediet.

Oproep: schakel hulp in

Het kabinet roept mensen met beginnende schulden op om niet te wachten, maar direct aan de bel te trekken. “Bel met de bank als je de hypotheek tijdelijk niet kunt betalen. Of neem contact op met de schuldhulpverlening in je gemeente voor advies en ondersteuning”, stelt Van Ark.

“Loop er in ieder geval niet in je eentje mee door. Aan schuldeisers vraag ik om coulant om te gaan met het innen van schulden als de situatie daar om vraagt. Ga het gesprek aan en probeer samen tot afspraken te komen.”

Bron: rtlnieuws.nl

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...