Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

‘Oneerlijke concurrentie overheden nu echt stoppen’

Het kabinet moet een einde maken aan de oneerlijke concurrentie door overheden. Ondernemers worden uit de markt geduwd, omdat de Wet markt en overheid die hen zou moeten beschermen, niet werkt. Dat blijkt uit het zwartboek Wet markt en overheid, dat voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland woensdag overhandigde aan de Kamerleden Ziengs (VVD) en Verhoeven (D66).
Het grootste struikelblok is de algemeen belang bepaling, die gemeenten grif inzetten als excuus om zelf een marktactiviteit te ontplooien. Een zorgvuldige besluitvorming over toetreding tot de markt ontbreekt in veel gevallen. Een belangrijk knelpunt is ook dat er geen enkele voorwaarde of beperking geldt voor overheden die besluiten om niet meer aan te besteden, maar activiteiten in eigen beheer uit te voeren (inbesteden). Minister Kamp van Economische Zaken heeft aangegeven nog voor het einde van het jaar met een evaluatie van de wet te komen. Volgens Van Straalen kan het niet anders dan dat de minister zijn conclusie deelt: dat de huidige wet niet werkt en de algemeen belang bepaling zo snel als mogelijk moet worden geschrapt.

Zwartboek
Het zwartboek staat bol van de voorbeelden die ondernemers hebben aangedragen op alle bovengenoemde knelpunten. Lees hier het zwartboek. De Kamerleden Verhoeven en Ziengs zijn hierdoor ervan overtuigd dat de wet niet deugt en hebben toegezegd deze te willen aanpassen.
De boodschap van Van Straalen is opgepakt door vrijwel alle media (print, rtv, sociale media) gisteren en vandaag. Dit toont aan hoe het onderwerp leeft bij ondernemers.

Heeft u zelf ook een voorbeeld van oneerlijke concurrentie door de gemeente? Stuur een e-mail naar Mariet Feenstra, beleidssecretaris.

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...