Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Particuliere wanbetalers in de bouw op zwarte lijst

Zelfstandigen Bouw heeft een nieuwe zwarte lijst opgesteld van ‘wanbetalers in de bouw’. Voor het eerst staan nu ook particulieren op de lijst.
“We zien de laatste tijd steeds vaker dat ook consumenten willens en wetens zzp’ers die voor hen hebben gewerkt, niet betalen. Daar willen wij onze leden tegen beschermen,” zegt Tieneke Oskam. Zij werkt als juriste bij Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp’ers in bouw, hout en techniek.

“Ik kom in de dossiers die ik behandel steeds vaker particuliere boeven in de bouw tegen. Mensen die hun huis laten verbouwen terwijl zij weten dat zij geen geld hebben. Naar de rechter stappen lost niets op, want van een kale kip kan je niet plukken.” De schilder of klusjesman kan dan naar zijn geld fluiten. Het gaat vaak om duizenden euro’s.

Anderhalf jaar geleden stelde Zelfstandigen Bouw voor het eerst een zwarte lijst op van opdrachtgevers met wie de leden beter geen zaken kunnen doen. Op die lijst wanbetalers prijkten vooral de namen van bv’s en andere zakelijke opdrachtgevers die bij herhaling zzp’ers die voor hen hadden gewerkt niet uitbetaalden en die ook wisten ook hoe ze daar mee weg konden komen. Door het geld weg te sluizen, zorgden zij ervoor dat bij de bv die de zzp’ers had ingehuurd niets te halen viel.

Op de nieuwe zwarte lijst staan de namen van mensen en bedrijven waarvan juristen van Zelfstandigen Bouw dossiers hebben behandeld en hebben vastgesteld dat zij zeker in twee gevallen hebben geweigerd te betalen. Alleen leden kunnen de lijst opvragen bij Zelfstandigen Bouw. “We mogen de lijst niet voor iedereen toegankelijk maken. Dat mag niet van de wet.”

Bouwsector het meeste lijdt onder wanbetalers

In 2014 is al aangegeven dat de Bouwsector het meeste lijdt onder wanbetalers. Onderstaand artikel verscheen in 2014:

“Bouwbedrijven lijden het meest onder wanbetalers. In de Europese bouwsector wordt maar 51 procent van de facturen binnen de betalingstermijn betaald. De bouw-, zorg- en educatiesector vrezen dat de late betalingen invloed kunnen hebben op het behoud van werkgelegenheid. In de bouw en het onderwijs stelt bijna de helft van de ondernemingen dat ze terughoudend zijn met het aannemen van mensen omdat rekeningen niet op tijd worden voldaan.

39 procent van de bouwbedrijven en 45 procent van organisaties binnen de onderwijssector hebben al eens mensen moeten ontslaan vanwege wanbetalingen.

“De branches waarin slecht wordt betaald, hebben als overeenkomst dat zij relatief veel opdrachten krijgen vanuit de overheid. En die betaalt doorgaans slecht”, zegt directeur Lars Wollung van Intrum Justitia. Overheden in Europa betalen gemiddeld na 58 dagen, terwijl bedrijven dat na 47 dagen doen en consumenten na 34 dagen.

Van de credit managers in de bouw denkt 53 procent dat late betalingen een groot risico vormen voor hun voortbestaan, terwijl 64 procent van mening is dat te laat betalen de groei van hun bedrijf in de weg staat.”

Bron: Zelfstandigen Bouw en NU.nl

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...