Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Positief over initiatief voor sneller betalen

Een groep Nederlandse bedrijven gaat zijn toeleveranciers voortaan eerder betalen. Zij komen daarmee tegemoet aan de ergernis onder veel mkb-ondernemers dat zij als toeleverancier te lang moeten wachten op hun geld.

Heineken, Randstad, FrieslandCampina en Jumbo hebben een manifest ondertekend waarin zij beloven dat zij de facturen van kleine toeleveranciers eerder gaan betalen, zo maken zij woensdag bekend. De vier bedrijven hopen dat honderden grootbedrijven zich bij hun initiatief zullen aansluiten en dat het uiteindelijk standaard wordt om een factuur binnen de wettelijke termijn van 30 dagen te voldoen.

Impuls voor investeringen

Uit onderzoek blijkt dat er voor zo’n € 9 mrd aan onbetaalde facturen van mkb’ers zit bij de overheid en grootbedrijven. Door snellere betaling kunnen kleine en middelgrote ondernemingen makkelijker aan liquiditeit komen. Dat zal een impuls geven aan hun investeringen, zo is de verwachting. Een factuur van een toeleverancier staat nu gemiddeld ruim 42 dagen open. Het betalingsgedrag is de laatste maanden iets verbeterd, blijkt uit marktonderzoek.

Kwaad bloed gezet

‘Een prima initiatief’, zegt Michael van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland in een reactie. ‘Het heeft veel bedrijven ontzettend gestoken dat grote bedrijven door traag te betalen hun eigen liquiditeitspositie verbeteren over de rug van hun toeleveranciers. Daardoor stond de liquiditeit van veel mkb-bedrijven onder enorme druk.’

De afgelopen jaren hebben acties van bedrijven als Hema, KPN, Douwe Egberts en Albert Heijn kwaad bloed gezet bij mkb-bedrijven. Zonder enige vorm van overleg verlengden zij hun betalingstermijn, tot wel 90 of 120 dagen. Bouwbedrijven brachten toeleveranciers in grote financiële problemen door zich niet te houden aan de wettelijke termijn.
Miljarden vrijgespeeld

Het initiatief om facturen voortaan sneller te gaan betalen, komt vanuit de genoemde Nederlandse grootbedrijven en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Het initiatief heet Betaalme.nu. Op deze website laten grootbedrijven aan andere bedrijven zien welke betalingsvoorschriften bij hun bedrijf gelden.
De initiatiefgroep streeft ernaar dat 500 van de 1000 grootste bedrijven zich achter het voornemen scharen en hun betalingsgedrag verbeteren. Op die manier zou € 2,5 mrd uit openstaande facturen worden vrijgemaakt voor het Nederlandse mkb. Betaalme.nu denkt dat dit binnen vier jaar kan worden gerealiseerd.

MKB en VNO-NCW

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn erg positief over het initiatief van een groep vooraanstaande Nederlandse bedrijven die het voortouw hebben genomen om hun mkb-leveranciers sneller te betalen. Dat doen ze in het kader van Betaalme.nu, een platform met als doel het mkb makkelijker van liquiditeit te voorzien. Het streven hiermee is dat binnen vijf jaar minstens de helft van de duizend grootste Nederlandse ondernemingen zal mee doen met Betaalme.nu.

Liquiditeit

Op die manier zal er zo’n 2,5 miljard euro uit openstaande facturen vrij komen voor het mkb. Minstens een kwart van het mkb zal dankzij het initiatief makkelijker toegang tot liquiditeit krijgen. De deelnemers van Betaalme.nu – Jumbo, Heineken Nederland, Randstad en FrieslandCampina – stellen elk hun eigen manifest op. Daarin geven ze aan hoe ze ervoor gaan zorgen dat hun leveranciers sneller betaling van hun facturen kunnen ontvangen. Daarnaast bieden sommigen hun grotere mkb-leveranciers ketenfinanciering aan, waarbij de facturen van leveranciers snel en goedkoop worden gefinancierd door gespecialiseerde partijen.

Economische groei

Het sneller betalen van rekeningen stimuleert het mkb en daarmee de economische groei en werkgelegenheid in Nederland, stellen de ondernemersorganisaties. Grote bedrijven, die maatschappelijk ondernemen vaak hoog in het vaandel hebben, laten zien dat ze hiermee hun verantwoordelijkheid dragen. Daarom hopen de ondernemersorganisaties dat meer grote bedrijven zich zullen aansluiten bij dit initiatief.

Verheugd

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland is verheugd over Betaalme.nu. ‘Voldoende liquiditeit is van levensbelang voor ondernemers. Hiermee kunnen ze investeren in groei en zijn ze minder kwetsbaar voor tegenslagen.’ Het is lastig iets te ondernemen als tijdige betaling uitblijft, zegt Van Straalen. ‘Daarom is dit een mooi initiatief. Het doet ook recht aan de belangrijke positie van kleinere toeleveranciers in de keten.’

bron: MKB & FD

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...