Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Rapport Nationale ombudsman over het bankbeslag

Op woensdag 25 januari heeft de ombudsman een rapport over het bankbeslag en het van toepassing zijn van de beslagvrije voet uitgebracht.

Respecteer beslagvrije voet

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is. Hierdoor kunnen schuldenaren onder het bestaansminimum komen en financieel verder in de problemen raken. De ombudsman houdt daarom eind januari een bijeenkomst met staatssecretaris Klijnsma (SZW), de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en een aantal grote overheidsinstanties over het beschermen van de beslagvrije voet bij bankbeslag. Lees verder.

De KBvG heeft aandacht gevraagd voor de conclusie in het rapport over bankbeslag waarin wordt gesteld dat: “De deurwaarder moet de schuldenaar dan in de gelegenheid stellen om dit door middel van relevante stukken aan te tonen. Indien de schuldenaar de financiële noodtoestand, naar het oordeel van de deurwaarder, voldoende aannemelijk heeft gemaakt dient de deurwaarder passende maatregelen te treffen. Dat kan dus betekenen dat een al uitgewonnen bankbeslag geheel of gedeeltelijk, en onverwijld, moet worden teruggedraaid.”

Rol deurwaarder

Die conclusie miskent volgens de KBvG dat de deurwaarder geen zelfstandige bevoegdheid heeft tot het nemen van een dergelijke maatregel. Als openbaar ambtenaar treedt hij op uit naam en in opdracht van de schuldeiser. Het is de deurwaarder nu eenmaal niet toegestaan eigenmachtig te beschikken over een – op zich – rechtmatig verkregen executieopbrengst. Sterker, het zou tot tuchtklachten en civiele aansprakelijkheid kunnen leiden. Het is van belang dat de schuldeisers, diegenen die de verantwoordelijkheid en bevoegdheid wél hebben, tot afspraken te komen. Het rapport maakt dat onderscheid niet, de KBvG voelt zich geroepen dat onderscheid wel te maken.

De KBvG werkt overigens aan een preadvies over de toepassing van de beslagvrije voet bij bankbeslag. Het preadvies wordt voor de zomer gepubliceerd. Vanzelfspreken houden wij u op de hoogte.

Lees volledig rapport: Rapport ombudsman over bankbeslag
Bron: Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG)

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...