Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Ratings: wat zijn het, hoe werkt het, is het gebaseerd op faillissementen uit het verleden?

Kom positief uit de bus bij BKR, Coface, Creditsafe, D&B en Graydon

Bij een kredietaanvraag word je als ondernemer onder de loep gelegd door de financier. De eerste stap is vaak het kijken naar je rating. Maar wat is een rating precies en hoe kun je deze beïnvloeden? Het antwoord lees je hier.

Wat zijn kredietratings?

Een rating is een score van kredietwaardigheid. Een cijfer of letter die aangeeft hoe hoog het risicoprofiel van een particulier of bedrijf is. Aan de hand van een rating kun je bepalen of je met een persoon of bedrijf zaken wilt doen. Banken gebruiken deze ratings bijvoorbeeld om te bepalen wel of geen krediet te verstrekken.

Waar is een rating op gebaseerd?

Een rating is een beoordeling van prestatievermogen van een onderneming en laat zien hoeveel risico een bedrijf loopt om binnen een jaar failliet te gaan. Een rating komt tot stand door een statistische berekening aan de hand van 25 variabelen. Die variabelen worden ingevuld met alle bedrijfsgegevens die we voorhanden hebben. De statistische formule die erachter zit, is gebaseerd op faillissementen uit het verleden. Zo wordt gesteld dat bijvoorbeeld als een bedrijf de laatste tijd regelmatig rekeningen niet betaalt en in aanraking komt met incassobureaus, de kans groter is dat het bedrijf failliet gaat.”

Waar zijn ratings te vinden?

Kredietinformatiebureaus beschikken over ratings van vrijwel alle personen en bedrijven in Nederland. Het Bureau Krediet Registatie (BKR) is een bekende instantie voor ratings van particulieren. Coface, Creditsage, Dun & Bradstreet (D&B) en Graydon zijn de bekende partijen op het gebied van kredietregistratie van bedrijven.

Hoe is een rating opgebouwd?

Kredietinformatiebureaus verzamelen alle openbare data over een bedrijf of persoon en bepalen aan de hand daarvan een rating. Zij gebruiken daarbij al de beschikbare betalingsinformatie en financiële cijfers van een bedrijf. Denk aan de informatie van de Kamer van Koophandel, banken, incassobureaus, debiteurenadministratie, etc. Al deze data wordt geladen in een database, waarna er een score wordt berekend. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een cijferschaal. Bij kredietinformatiebureau D&B staat een 1 bijvoorbeeld voor een laag risicoprofiel en een 4 voor een hoog risico.

Hoe kan ik erachter komen wat mijn rating is?

Alle particulieren (bij het BKR) en bedrijven (bij Graydon, Creditsafe, D&B of Coface) kunnen nagaan wat hun rating is. Hierbij is het wel vaak nodig om je te registreren bij het desbetreffende bureau. Soms wordt dan gratis een eerste rapport naar keuze opgesteld, maar in andere gevallen moet je betalen voor deze informatie.

Kan ik mijn rating beïnvloeden?

Ja, dat kan. Een negatieve rating kun je niet met een druk op de knop ombuigen tot iets positiefs, maar je kunt wel een betere reputatie opbouwen, waardoor je de rating in positieve zin beïnvloedt. Dit doe je bijvoorbeeld door je betalingsgedrag te verbeteren – op tijd je rekeningen betalen. Ook kun je proactief gegevens aanleveren aan kredietinformatiebureaus. Je kunt bijvoorbeeld je jaarcijfers of andere financiële rapporten aanleveren. Dit moeten wel officiële documenten zijn (inclusief een accountants-verklaring) om opgenomen te worden in de database.

Een andere tip voor ondernemers die in een beter licht willen komen bij de bank, is zelf ook actief gebruik maken van kredietinformatie over bedrijven. Als de bank ziet dat je een actief creditmanagement beleid voert en alleen zaken doet met kredietwaardige bedrijven, zien ze dat je zelf minder risico loopt en zullen zij je eerder krediet verstrekken.”

Wat is het verschil tussen BKR en kredietinformatiebureaus?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) geeft met name kredietinformatie over particulieren. Kredietinformatiebureaus, als Graydon en D&B, zijn de grootste partijen die kredietinformatie verstrekken over bedrijven. D&B heeft internationaal een betere dekking, wat wil zeggen dat we kredietinformatie hebben van bedrijven over bijna de hele wereld. In Nederland is onze dekking nagenoeg 100 procent. Van bijna alle bedrijven hebben wij een rating.

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...