Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Scannen en herkennen op basis van robotic accounting

Dit rapport, gericht op de accountancy, geeft inzicht in toepassingen voor “scannen en herkennen van boekingsdocumenten, aangevuld met elektronische factuurverwerking en robotic accounting”. Met ook aandacht voor machine learning.

In de meest ideale situatie komen verkoopfacturen geheel automatisch vanuit het boekhoudsysteem van de leverancier terecht in het boekhoudsysteem van de klant en wordt de factuur daar automatisch geboekt op de juiste rekeningen en betaalbaar gesteld. Uiteraard omgeven met de nodige, al dan niet automatische, controles. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat een factuur die betwist is automatisch voldaan wordt of een dat een spookfactuur in de administratie terecht komt, en erger, betaald wordt.

Een belangrijke bijdrage bij het automatisch boeken van (inkoop)facturen wordt geleverd door “machine learning” als onderdeel van “robotic accounting”.

OCR als basis

Bij scannen en herkennen wordt gebruik gemaakt van OCR dat staat voor ‘Optical Character Recognition’. OCR is zeker niet nieuw en kent zijn oorsprong zelfs uit 1929. Lang voordat u en ik met computers te maken hadden, laat staan met elektronische gegevensuitwisseling van boekingsdocumenten. De tekst van een gescand document (zoals een inkoopfactuur of kassabon) wordt herkend met behulp van verfijnde patroonherkennings-software die gescande teksttekens vergelijkt met de tekenvormen en tekenreeksen in een ingebouwde taalwoordenlijst. Er zijn programma’s op de markt om de inhoud van een PDF document om te zetten naar OCR. Ook Adobe (de makers van PDF) kent de mogelijkheid in bijvoorbeeld Acrobat 9 om tekst met OCR te herkennen. Eenmaal omgezet kunnen letters en cijfers herkend worden.

Hybride vorm

Vrijwel alle oplossingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten hebben ook een aansluiting op het elektronisch uitwisselen van boekingsdocumenten. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de factuur die als PDF-bijlage wordt ontvangen en verwerkt via een scan- en herken oplossing in de boekhouding. De rol van het scannen is dan overgenomen door bijvoorbeeld email en scheelt dus weer een handmatige handeling. Maar ook elektronische facturen in UBL ontvangen en verwerken behoort vrijwel in alle gevallen tot de standaardbagage van deze oplossingen. Dit biedt kantoren de mogelijkheid om in dit hybride tijdperk zowel te profiteren van scannen en herkennen van boekingsdocumenten als van elektronisch factureren in de meest optimale vorm.

Robotic accounting

Door een goede inzet van robotic accounting worden handmatige taken (denk aan het inboeken van facturen of bankafschriften) overgenomen door de computer. Robotic accounting is feitelijk niet nieuw, want bijvoorbeeld het automatisch boeken (afletteren) van bankafschriften is al jaren gemeengoed. Wel is het zo dat steeds meer van dergelijke functies geautomatiseerd plaatsvinden. De computer neemt als het ware de werkzaamheden van de mens over.

Machine learning

Bij elektronische gegevensverwerking in relatie tot Robotic accounting speelt het begrip “Machine learning” een belangrijke rol. Het betreft dat deelgebied van computerwetenschappen dat computers het vermogen geeft zelflerend te zijn, zonder expliciete programmering. Bijvoorbeeld automatisch boekingsintelligentie opbouwen bij het boeken van inkoopfacturen of elektronische bankafschriften. Zodat een volgende boeking volledig automatisch verwerkt kan worden zonder menselijke tussenkomst. Dan hebben we het over Robotic accounting zoals het feitelijk bedoeld is. Dit komt verder in het rapport aan de orde.

Aanbod toepassingen

Leveranciers op het gebied van software voor ‘scannen en herkennen en/of elektronische facuurverwerking’ is gevraagd om:

Antwoord te geven op de aanwezigheid van enkele functionele eigenschappen, te weten:

  • Scannen inkomende facturen;
  • Scannen andere boekingsdocumenten; bijvoorbeeld kassabonnen;
  • Koppeling met boekhoudpakketten;
  • Mailbox voor documenten; voor aanleveren documenten en uitlezen.
  • Upload van documenten;
  • Andere manieren ontvangen van documenten; bijvoorbeeld via Dropbox.
  • Ondersteuning PDF; PDF-documenten inlezen, herkennen en verwerken.
  • Ondersteuning UBL; UBL-documenten inlezen, herkennen en verwerken.
  • UBL Ketentest doorlopen; ondersteuning UBL aangetoond;
  • Ondersteuning andere formaten; bijvoorbeeld jpg, gif, etc.

Een functionele toelichting van de mogelijkheden van hun software te geven, en zo mogelijk het onderscheidend vermogen, gericht op de accountancybranche. Alsmede prijsinformatie te verschaffen over hun toepassingen De reacties van betreffende leveranciers zijn 1 op 1 opgenomen en niet bewerkt voor dit rapport.

In totaal hebben 31 leveranciers meegewerkt aan het rapport.
Enkele leveranciers hebben een speciale bijdrage geleverd m.b.t. machine learning.

GRATIS RAPPORT

Het ruim 90 pagina’s tellend onderzoeksrapport “Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en 
elektronische factuurverwerking op basis van robotic accounting” is gratis in PDF-formaat beschikbaar.
Naar gratis opvragen rapport…

Bron : tekst Softwarepakketten, beeldmateriaal

 

Gerelateerde artikelen

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...