Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer of klik hier om te accepteren. Accepteren Lees meer

VCMB - Verbonden door creditmanagement kennis!
VCMB

Schade door fraude in betalingsverkeer neemt flink af

De schade door fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar met 43 procent afgenomen, tot 10,2 miljoen euro.

Dat melden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken donderdag.

Vooral bij internetbankieren kwam fraude minder voor. Met 822.000 euro lag de schade daar bijna 80 procent lager dan in 2015. Fraude met betaalpassen kostte met 5,6 miljoen euro bijna een derde minder dan een jaar eerder.

De sterke dalingen laten volgens de belangenorganisaties zien dat banken er steeds beter in slagen fraude tijdig te detecteren en dat consumenten zich beter bewust zijn van de risico’s.

Ook helpt het volgens de organisaties dat financiële instellingen, cybersecuritybedrijven en overheidsinstanties samenwerken bij het terugdringen van fraude in het betalingsverkeer.

Alertheid

”Ondanks het succes van banken om fraude in het betalingsverkeer te beperken, blijft alertheid geboden”, waarschuwt de vereniging echter. ”Criminelen richten zich steeds vaker op andere, niet-bancaire vormen van fraude zoals internetoplichting via bijvoorbeeld Marktplaats of factuurfraude.”

Om verkeerde overboekingen en factuurfraude te voorkomen, voeren Nederlandse banken later dit jaar bovendien een IBAN-naamcontrole in. De dienst checkt de naam van de begunstigde die door de klant wordt ingevoerd bij een overboeking.

Rabobank heeft de IBAN-naamcontrole ontwikkeld en zal in het tweede kwartaal als eerste van start gaan met de controle. Daarna volgen de andere banken.

Bron : Nu.nl

Gerelateerde artikelen

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

VCMB verwelkomt Buckaroo als nieuw lid

In 2005 begon Buckaroo als Payment Service Provider in Nederland. In 2020 opende Buckaroo een kantoor in België. Buckaroo was de eerste aanbieder van ...

© 2021 VCMB - Website door: New Fountain

Wanneer onderneemt u actie bij het signalen van betalingsachterstanden?

Laden ... Laden ...